News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Friskvård och utbildning för hundar

Friskvård och utbildning för hundar

2022-10-26

I det som en gång var friskvårdslokaler för kommunens anställda är det idag hundarna som har möjlighet att bli omskötta och få lära sig nya saker.

Gunilla Pöchhacker har i 2 år hyrt lokal under gamla Elverket mitt emot brandkåren. Här har hon utbildat alla sorts hundar. Allt från draghundar till vardagsdressyr för att skapa kontakt mellan människa och hund. Det är viktigt att samspelet mellan människa och hund är förtroligt. Att ha förtroende för varandra är grundstenen för att bli en bra matte/husse till en glad och trygg hund.

Gunilla är förbundsordförande för Svenska Draghundssportförbundet. Den sporten ligger henne varm om hjärtat.

Vi möter Gunilla och münsterländern Tora, 8½ år. Tora är stående fågelhund men är också en duktig älghund. Det är en glad och social hund. Söker kontakt med stora bruna ögon och en glad kropp. Samspelet mellan människa och hund är viktigast för att nå samförstånd och tillit.

Nere i lokalen är det en stor tom golvyta som fylls med redskap efter behov.

Efter en stund ansluter sig Linda Berglund från Hällefors till oss. Hon är i grunden sjuksköterska men har omskolat sig och ger nu massage till hundar. Hon har utbildat sig till hundfystränare.

Linda jobbade ensam i Hällefors och kände att hon dels ville ha en arbetskamrat och samtidigt någon som kunde komplettera hennes kunskaper. Hon tog kontakt med Gunilla och nu samarbetar de för hundens och ägarnas bästa.

Ett av de bästa redskapen för träning av alla småmuskler är balansbollen. Med väggen som stöd hoppa Tora upp på bollen. Genom att följa mattes händer med blicken balanserar hon vant och säkert.

Koncentrationen är absolut. Som åskådare förstår man att det här är viktigt och inspirerande eftersom vi inte existerar just nu.

Här frågar Gunilla om de skall gå och använda rehabens nytillskott. Sagt och gjort. Dörren öppnas till vattentrasken.

Gunilla sköter knapparna som styr vattendjup och hastigheten på gåbandet i botten. Linda står framför Tora.

Har ögonkontakt och uppmuntrar vid lämplig tillfällen med godis.

22O vatten fylls på till Toras knän och bandet börjar gå i skritthastighet. Det är en bra takt för att stimulera alla muskler. Man kan se hur musklerna på låren arbetar. Hastigheten höjs till trav.

När passet är över töms trasken. Vattnet passerar genom ett UV-filter och renas innan det går tillbaka till en tank. Det gör att man kan återanvända vattnet ett stort antal gånger. Det sparar både vatten och el.

Alla hundar har sin egen handduk.

Efter vattentrasken är det skönt med massage. Tora hoppar ivrigt upp på massagebordet. Sitter helt still medan Linda med vana fingrar masserar ryggraden. Det här är inget nytt för Tora så hon visar att det finns fler ställen som behöver omvårdnad.

En gosestund avslutar omvårdnaden.

Tora visar att hon sätter sina spår på matte.

Söndagen den 6 november kl.15.00 är det öppet hus i lokalen. Gunilla och Linda hälsar alla välkomna som vill se och uppleva vad de har att erbjuda hundarna.

Det pågår kursverksamhet. En kallas ”slyngelkurs”. Dit är alla hundar inbjudna som är 5 månader eller äldre. Där får de lär sig att umgås med andra hundar och leva ett bra socialt liv.

Lokalen är öppen att hyra för aktiviteter med egen hund eller varför inte till fest eller barnkalas. Den stora yta är inbjudande att röra sig på.

Text: Thyra Lundell  Foto: Bengt Lundell

Kommentarerna är avstängda