News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Från Kryviji Rih till Bångbro

Från Kryviji Rih till Bångbro

2022-03-29

Maria Mc Dermit i Bångbro har fått en ny väninna.

Sedan några veckor bor Elena Kostiva hos henne.

Elena kommer från staden Kryviji Rih i Ukarina. Det är en industristad med närmare 700000 innevånare och ligger norr om Odessa. Hon bodde i radhus med liten trädgård. Tillsammans med sin dotter flydde hon till Polen. Där ordnade Elena en säker plats för dottern. Själv gick hon på den buss hon blev hänvisad. Hon visste inte vart hon skulle komma, det blev Gdansk. blev det färja till Sverige. Elena har en brorsdotter kvar i Ukraina som inte vill flytta.

Maria hade anmält sitt intresse för att öppna sitt hem för en ensam kvinna och det blev Elena.

Elena pratar bara ukrainska men med hjälp av en app i telefon som översätter tal från svenska till ukrainska och vise versa kan vi föra ett samtal.

Elena hade bakat en ukrainsk Midovi (honung) tårta som Kopparbergarn avnjöt till kaffet vi serverades.

Elena vill gärna berätta flera gånger om hur väl hon blivit mottagen här i Sverige.

Enligt henne är vi vänliga, omtänksamma och mycket förstående för situationen som Ukarina och dess folk befinner sig i.

Hon är mycket målmedveten om framtiden. Först vill hon ha arbete och sedan utbilda sig. Den utbildning hon har är inte brukbar här. Men för att kunna komma igång måste hon få ett tillfälligt personnummer av Migrationsverket. Skribenten känner att hon kommer att lyckas med sina framtidsdrömmar.

Redan efter bara en knapp månad här har hon börjat lära sig svenska ord. Under vårt samtal upptäckte vi att det fanns ord som vi båda förstod utan översättning.

Maria och Elena har börjat upptäcka Kopparberg.

De har bl.a handlat och konstaterat att många varor känner Elena igen med nästa samma namn med lite annat uttal än vi har. All exotisk frukt är ett av exemplen. Men också andra matvaror känns vana för henne. Elena kommer snabbt att smälta in i det svenska samhället. Hon är frågvis och mottaglig för intryck.

Naturen har blivit en fantastisk upplevelse för henna. Skog, rinnande vatten och sjöar r henne lyrisk.

Hon visade bilder, som hon tagit med sin väl använda platta nerifrån Rydbergsdal. Ögonen glittrade av glädje. Visst finns det skog och vatten i Ukraina men där hon kommer ifrån var det mycket jordbruksmark.

Maria berättade att hon hade lärt sig mycket av Elena. En episod var när de åkte till Lådan och skulle handla för dusch, hårtvätt och andra hygienartiklar. När Elena skulle köpa snodd till håret så tyckte Maria att hon kunde köpa några stycken för de var ju så billiga. Men då protesterade Elena och sade att hon behövde bara en så det blev en enkel svart snodd.

Elena var rökare men när Maria berättade vad cigaretterna kostade beslöt sig Elena för att sluta. Så nu är det tuggummi som gäller.

Elena är duktig att laga mat och vill gärna göra det. Maria är lite rädd för att hon komme bli tämligen rund. Till helgen lagade Elena dumpling. Mycket små kuddar som hon fyllde med köttfärs och svamp. Kan jämföras med ravioli i storlek. De serverades med gräddfil (smetana) och smält smör.

Maria kan inte nog berömma sin gäst som har blivit mer som en vän. Elena är hjälpsam och omtänksam. Ser vad som behöver göras i huset.

Marias hundar förstår inte ukrainska men det gör inget för här är det känslan som gäller.

Om någon läsare reagerar över att plattan är med Elena hela tiden så är det faktiskt med Kopparbergarn hon pratar. Det hon berättade på ukrainska fick vi höra på svenska.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

Kommentarerna är avstängda