News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Från koppar 1624 till silver 1635

Från koppar 1624 till silver 1635   

 2023-08-05

Vad menas? Om man lägger till berg respektive silver så blir det mer uppenbart. Från Kopparberg till Silvergruvan. Årtalen är upptäcktsåren. Omkring år 1635 upptäcktes Silverhaltig malm i skogarna norr om Hällefors. (Som en parantes kan nämnas att nästa år fyller Björkströmmen/ Kopparberg/Ljusnarsberg 400 år. Upptäckten av järnmalm.)

Den 29 juli tog vi en tripp 4 mil rakt Västerut från Kopparberg.  Vi kom till Torpcirkeln norr om Hällefors.


Vi fick lägga på ett kol för att hinna fram. En vilande mila mötte oss. Jag väntar vid min mila, skrev Dan Andersson. Det var många som väntade i strålande sol.

– Titta in i kolarkojan och kolla på TVn som är på, sa en skrattande person. Bildfärgen är varm men ljudet sprakar betänkligt. Tror att de småljuger för undertecknad. Vem kan man lita på när skogsrået/skogsmannen finns i otaliga exemplar och sätter myror i huvudet.


Han som är i hatten är allt-i-allo, enligt andra. Sture Stenström är namnet.


Lena Helsing hälsade den stora publiken välkomna och berättade med inlevelse om kolmilan. Bland annat att den (hon) är 11 meter gånger 4 meter och 1,4 meter hög. Ungefär 60 m³. Det är en liggmila med mest björk. Det kommer att pyreldas några veckor framöver. Bevakning dygnet runt och kolarkojan är då bostaden.


Delar av de närvarande. De står med säkerhetsmarginal inför stundande tändning. Jag sporde ett par av styrelsefolket om det fanns någon med skyddad identitet, (GDPR). Ett skratt till svar: ALLA!


Den 38:e kolmilan är döpt till ÅSA! Det är Åsa Mattson som får den stora äran att sätta fyr. Fyrfaldigt hurra! Notera den stora tändsticksasken som de fick i present inför premiärdagen. Den användes förr för att tända gengasen på 1940-talet. Dan Forsberg i filthatten ser att stickan fungerar, även om det inte framgår så tydligt.


Här är det tre herrar som ryker ihop. Eller tillsammans. I rök och damm, de stiger fram. De säger att de är goda amatörer, men de verkar vara lite i en gråzon eller pågående svartarbete.


Hungern måste stillas på något sätt. Kön till kolbullarna var mycket lång. Skogens Kök har det hett om öronen och pannorna.
– Är det pannbrudar eller pangbrudar? 
– Det är fläskFior, sa hon längst till vänster, med ett skratt. Va, heter alla tre Fia? Om de står för tätt kan det bli Fia med knuff.


Om maten smakade bra? Om! Kolbullar med stekt fläsk och lingonsylt. Nu när ögonen, näsborrarna och smaklökarna hade fått sitt var det dags att tacka för sig. Ett par tre trevliga timmar med en hel del sanningar. För det var väl bara sant som de sa? Arrangörerna hade tur med vädret. Även vi hade en fin tur, men nu är det retur hem till Byn.

Föreningens hemsida: http://www.torpcirkelnsilfvergrufvan.se/index.php

Foto och text: Bo Kempegård

Kommentarerna är avstängda