News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Fotoklubben flyttar in

Fotoklubben flyttar in

15-01-23
Ställdalens Fotoklubb har som sig bör, sin hemvist i Ställdalen där Ahlströms beredvilligt ställer en lokal i Bruksgården till förfogande. I höstas råkade klubbrummet ut för vattenskador i samband med ett läckage på övervåningen och allt som förvarades där flyttades ut så att fastighetsägaren kunde påbörja renoveringsarbetet.

I mitten av januari var allt klart för återinflyttning och några klubbmedlemmar samlades en dag för att utföra arbetet.

– Det blev ett utmärkt tillfälle att rensa bort gamla saker som samlats under årens lopp, säger Kimmo Kuismin, som är en av ”flyttgubbarna”.

– Här finns till exempel hela årgångar av gamla fototidningar, en del inbundna, andra som lösa exemplar. Dessutom finns en del fotoböcker, som nog är inaktuella, men kanske har ett visst nostalgivärde. Dem tänker vi skänka till Bokloppiset i Södra Hyttan, säger Inger Aftonljus, ”flyttgumma”.

_DSC9784

Leif Ljungqvist och Sture Ekmark flyttade tyngre saker med hjälp av kärror, medan övriga bar lite lättare grejer från förvaringsplatsen till klubbrummet.

När Fotoklubbens medlemmar en gång i början av seklet började intressera sig för digitalfoto, införskaffades ett par datorer för bildbehandling, men dessa har redan tidigare pensionerats och vidarebefordrats till ABF där de förhoppningsvis kan användas i kursverksamheten.

Numera har ju alla tillgång till mer eller mindre kraftfulla datorer i hemmet, så någon nyanskaffning till Fotoklubben är inte aktuell.

Numera är det ingen av medlemmarna som fotograferar med den gamla teknikens kameror, eller som framkallar bilder i mörkrum, och det mesta av sådan utrustning har tagits ur bruk och ”vandrat vidare”. Projektorer och magasin för diabilder behåller man dock för i klubbens ägo finns en hel del sådana bilder bevarade.

Teknisk utrustning föråldras snabbt, och massproducerade kameror, objektiv mm har inget större samlarvärde heller. En kamera, som inköptes för flera tusen på 80-talet, är i dag bara värd några tior, medan udda modeller från 60-talet och tidigare värderas till betydligt högre belopp än inköpspriset.

DSC9785

Inflyttningsarbetet blev klart, men medelåldern på fotoklubbens medlemmar är hög, och trots både fikapaus och lunch-dito, räckte inte krafterna till riktigt för att iordningställa lokalen till ett fullt fungerande klubbrum. Vissa småsaker återstår, dock inte i sådan omfattning att de motiverar en ny artikel.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentarerna är avstängda