News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Fotoklubb med många bilder

Fotoklubb med många bilder

17-09-08
Under tisdagskvällen höll Ställdalens Fotoklubb sitt septembermöte. Temat var ”Bilder – vad är värt att spara?” och till mötet hade Håkan Mossberg blivit inbjuden att ha en bildvisning.

_DSC3282

Mötet startade med att de närvarande höll en tyst minut för sin ”nestor” Gunnar Björkman, som nyligen gått bort. Han var alltid närvarande på träffarna och var så till och med det sista mötet i våras.

_DSC3274

Håkan hade med sig sin dator och kunde visa en mängd bilder från Ljusnarsberg. Det började i Bångbro, där han själv bor, han visade hur omfattande industrin varit där och vi fick se hus och byggnationer, som inte längre finns kvar. Kommentarerna var inte sena att komma. ”Men det där är ju vägen upp till mig.” ”Vad är det där för hus? Finns det kvar?”

Färden, som vi kan kalla det, fortsatte norrut och vi var förvånade vilka fantastiskt vackra hus det funnits. Några finns förstås kvar, men många har försvunnit under åren som gått. Under slutet på 1800-talet och in på 1900-talet var framtidstron stor i bygden och man byggde upp en stor verksamhet kring gruvdriften. Så kom krigen och med det förändrades samhället. Även den tekniska utvecklingen har medfört stora förändringar. I bildmaterialet finns bl a bilder på arbetare i full verksamhet. Vid ett grustag fanns åtminstone 14 män med skottkärrorna fyllda, redo att i jämn ström bidra med sitt lass. Tanken går naturligt till dagens stora grävare, där en man kan göra detta arbete sittande vid sina spakar.

_DSC3278

Vi fick också se Kopparbergs samhälle i forna dagar. Mitt i byn, där det nu finns affärer och hyreshus, odlade man både säd och potatis. Dassen stod vid uthusen och vittnade om den tidens sätt att sköta sin hygien och sina behov.

Men det var inte bara arbete för människorna. På söndagarna, ja, det var ju då man var ledig, samlades man och dansade och pratade och hade trevligt. Det gick säkert mycket bra, att språkas vid även till musiken, om några spelmän fanns med. Dagens stora scener, med högtalare som gör att småbarnen behöver hörselskydd, trodde man nog inte då, att någon någonsin skulle få uppleva.

Många av bilderna Håkan visade kommer från gamla glasplåtar. Kvalitén är förvånansvärt bra. Det fanns några riktigt duktiga och ivriga fotografer även på den tiden och vi tycker, att det är fantastiskt av hembygdsföreningen, att ta hand om dessa bilder, så att vi kan få uppleva dem. Nu är det upp till oss i nutiden, att se till, att det som är värt att bevara för nästa generation, inte stannar i bortkastade mobiler, eller ligger någonstans, där ingen kommer att hitta dem. Samhället kommer att fortsätta förändras. Vackra hus och trädgårdar kommer att rasa och växa igen, liksom åkrar och ängar, som planteras med granskog.

Vi tackar Håkan också för all sin forskning i det förflutna. Han är mycket kunnig och vi får hoppas, att hans kunskaper kommer att finnas åtkomliga för framtidens människor. Han berättade också, att det här årets bildhäfte ligger klart för tryckning. Så då kan vi vara lugna, att vi kan komma till Kopparbergsmarken och köpa det och lägga det till våra eventuella samlingar.

Text: Inger Aftonljus
Foto: Björn Öringbäck.

Kommentarerna är avstängda