News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Föreläsning om förintelsen

Elever greps av Grochers berättelse

14-11-29

_DSC9511

I torsdags hade Kyrkbackskolans nior besök av Mietek Grocher som berättade om förintelsen av judar under tiden för andra världskriget. Mietek, som vid det här laget fyllt 88 år, var själv en av de få som lyckades överleva och undkomma förintelselägret, och när han nu delade med sig av sina upplevelser gav det starka intryck på eleverna.

Förmiddagens föreläsning, som också innehöll autentiska bilder, varade i drygt två timmar, och man skulle kunna tro att dagens elever har svårt att sitta still och lyssna så länge. Men Mietek fångade deras uppmärksamhet direkt och sedan satt de bara och sög i sig av både hans personliga erfarenheter och de fakta som han presenterade om livet i Warszawas ghetto, förföljelserna och förintelselägren.

_DSC9499

Efter Lunch följde en frågestund, och frågor fanns det gott om. Mietek besvarade dem utförligt en efter en. ”Vad var det för skillnad mellan arbetsläger och koncentrationsläger?” ville eleverna veta, och ”Hur undkom man en razzia i ghettot?” Vad var det jobbigaste med att vara i lägret?”

På den senare frågan svarade Grocher: hopplösheten, ovissheten och svälten. En annan ville veta hur ofta han tänker tillbaka på förintelsen, och svaret blev ”Varje dag!”

_DSC9502
Som avslutning på dagen delade Mietek ut exemplar av sin bok Jag överlevde! till alla som önskade ta emot, och det gjorde de allra flesta.

_DSC9512

Efteråt fick Kopparbergarn tillfälle att prata med några av eleverna, som fortfarande var gripna av det de fått se och höra.

–         Han var en fantastisk föreläsare, tyckte de. Man märkte inte att föreläsningen var så lång, det kändes mer som en halvtimme. Vi hade läst om förintelsen tidigare och vi har sett en film, men det är något helt annat att höra det från någon som själv var med. Det blir både verkligare och hemskare då.

Man kan ju undra hur en man på snart nittio år orkar hålla på och fara runt till olika skolor med sitt föredrag, och vid vårt samtal senare tillstod Mietek lite motvilligt att visst kommer ålderskrämporna smygande så sakteliga.

–         Min hörsel, till exempel blir sämre år från år sa han, men så länge jag kan, ska jag fortsätta.  Förra året besökte jag 200 klasser, och det här läsåret är jag fullbokad ända in i maj.

För ett par år sedan spelades hela föreläsningen in under ett besök på Stadsskogsskolan i Lindesberg, och filmen finns fortfarande tillgänglig på följande adress:

http://www.ur.se/Produkter/169699-UR-Samtiden-Mietek-Grocher-Jag-overlevde-Forelasning

Text och foto:Björn Öeingbäck

Kommentarerna är avstängda