News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Folkmusik i Finnfall

Folkmusik i Finnfall

14-06-21

IMG_6364

NKBH, Nya Kopparbergs Bergslags Hembygdsförening, ordnade helgen före midsommar en spelmansträff vid hembygdsgården i Finnfall.

Som vanligt vid föreningens arrangemang var det vackert väder och spelmännen, som kom från Bergslagernas Spelmansgille och Ljusnarsbergarnas Spelmän kunde spela utomhus. Gästande spelmän från bl.a. Kumla och Karlskoga deltog också.

IMG_6373

Som vanligt vid sådana här träffar, har man både allspel och buskspel. Vid allspelet kör man vissa låtar som alla kan. Titlarna skrivs på små lappar som läggs i en korg, och så turas man om att dra en lapp och leda framförandet av den låten.

IMG_6362

Vid buskspelet delar man in sig i små spontana grupper som spelar tillsammans i ”buskarna” eller i något av de rum som finns i gårdens byggnader.

IMG_6370

Jan Pernstål stämmer sitt instrument i fikarummet.

IMG_6363

Som så ofta vid spelmansträffarna är det fler som spelar än som lyssnar och ser på. Fast lite större än så här var publiken.

IMG_6375

Några satt på verandan,

IMG_6374

andra i trädgårdstolarna

IMG_6376

och en del lapade sol efter väggen.

IMG_6372

En del långväga gäster var också på plats, som Wilhelm och Jutta Wilksen från Tyskland som har sommarboende i Bångbro.

IMG_6365

Alla byggnader stod öppna och den som ville ta sig en titt därinne mötte en utställning av bruksföremål från förr.

IMG_6377

Söörgården är en riktig pärla som hembygdsföreningen förvaltar, men gamla byggnader kräver underhåll, och byggnadsunderhåll kostar pengar.

Stöd Nya Kopparbergs Bergslags Hembygdsförening med ditt medlemskap, frivilliga arbetsinsatser eller på annat sätt. Museerna i Kopparberg öppnar veckan efter midsommar.

Länk till föreningens hemsida: www.nkbh.se/

 

Text och foto: Sture Ekmark

Kommentarerna är avstängda