News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Folkets Trädgård har startat sommaren

Folkets Trädgård har startat sommaren

2021-07-08

Folkets Trädgård har startat upp sitt digra program för sommaren 2021. Eftersom det bjuds på utomhusaktiviteter så hoppas man på gott väder med många fina möten.

Under sommaren arrangeras sommarlovsaktiviteter. I lördags var  premiären.

Ledare var Kicki Hedahl och Christine Tomtlund. Christine är konstnär som hyser stort intresse för naturen. Kopparbergarn presenterade henne den 29 maj. Kicki är representerad på kulturvandringen i Hörken.

Barnen fick möjlighet att lära känna några av våra steklar, skalbaggar, fjärilar och andra småkryp.

Först gick man ut på ängen och fångades krypen med håv. De fördes sedan över i en glasburk för att ritas av. Planen var att det skulle bli små tavlor att sätta upp på den blivande ängen för att visa några av dess innevånare.

Med hjälp av lupp kunde man få en bra grund för teckningen som sedan växte fram.

Nadja hittade en bärfis som hon avbildade mycket naturtroget med dess gröna färg.

Det finns en stor mängd barnböcker som handlar om insekter.

Det blev många promenader ut på ängen för att få ihop material för teckningarna.

En av upptäckterna resulterade i att denna stenhumla porträtterades. 

Inte bara ängen bjuder på upptäckter. Det börjar blomma i trädgården också.

En lite annorlunda färgad rosenskära ger glädje för ögat.

Det är just samarbetet mellan det vilda och det odlade som ger våra pollinatörer den föda den måste ha och för att vi skall få blommor samt att bärbuskar och träd kan bära frukt.

En jättekardborre får också ta plats i en trädgård. Roten skall vara en delikatess. Den här växer på nordligaste gränsen på sin utbredning.

Folkets Trädgård är ett uppmärksammat projekt. Under tisdagen var Kicki Hendahl med i ett digitalt inslag i Almedalen. Det var Ideell Kulturallians som höll i ett seminarium om det akuta lägen som uppstått för det ideella kulturlivet under pandemitiden. Inslaget ligger på Byalagets Hemsida.

Vill man besöka Folkets Trädgård under sommaren kommer det att finnas program i en postlåda vid entrén. Programmet ligger också ute på Ställdalens Byalags hemsida.

Närmaste program är nu på lördag den 10 juli. Mellan 10:00 – 13:00 kommer Fritidsbanken och visar spännande tillbehör för en aktiv fritid. 13:30– 15:00 pratas förutsättningarna för pollinering och den biologiska mångfalden. Gäst är Daniel Gustafsson som håller i ett pollineringsprojekt på Länsstyrelsen. Mellan 15:00 – 17:00 är det cirkusskola med Gycklargruppen.

Text: Thyra Lundell Foto: Elin Hector och Thyra Lundell

Kommentarerna är avstängda