News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Flickan i frack

Flickan i frack

18-06-13 Pressmeddelande
flickan-i-frack

en nyskriven pjäs av Agneta Pleijel mycket fritt efter Hjalmar Bergmans roman.

Med ett rikt manus av Agneta Pleijel, som nu vilar i handen på regissör och ensemble, har våra repetitioner startat av sommarens stora Stadrauppsättning, med premiär fredagen 6 juli.

Pleijel, en av Sveriges stora författare, har i denna mycket fria dramatisering av Hjalmar Bergmans roman, författat en kvick, inkännande och en rolig pjäs med mycket musik, bland annat amerikanska evergreens. Repetitionerna fylls på med stor glädje och vitalitet när vi nu är mitt inne i vår process. Pjäsens och bokens huvudperson, den tuffa och sårbara Katja Kock, gör upp med Wadköpings hela nobless när hon tar sin broders frack för att kunna gå iväg på den stora studentbalen. Med denna roman av Bergman är det i dessa dagar ofrånkomligt att inte tänka på att han därmed även är en slags föregångare till #metoo. Frågor om kärleken, kön och tillhörighet är ju också teman som ligger Pleijel nära och som hon berört i sitt författarskap.

Att vi på Stadra lyckas förena Bergman och Pleijel känns nytt och spännande, säger konstnärlige ledaren Magnus Wetterholm. Under alla tjugo åren på vår Stadrascen, har vi lyft fram många, olika svenska författarskap. Det är nu spännande att tänka på Hjalmar Bergman, som så ofta lät sin konstnärliga själ ikläda sig kvinnliga gestalter, när han här får möta en modern författare som Pleijel, med sitt författarskap i myllan av vad det är att vara kvinna idag. Pleijel beskriver på ett kärleksfullt sätt denna historia som får handla om tidens gång, om förvandling och om kärlekens helande kraft. Vi har saknat berättelser av Hjalmar Bergman, som ju inte enbart skrev om ett uppdiktat Wadköping utan även till sina romaner hämtade ett rikt stoff från Bergslagen, där vi själva befinner oss säger Magnus Wetterholm

Ny regissör för i år är Karin Parrot Jonzon, med ett brett förflutet i teatersverige. Hon är bla. omtalad för hennes uppsättning på Uppsala Stadsteater av Egenmäktigt förfarande som fick strålande recensioner av bland annat stockholmspressen. Karin var under sex år teaterchef på Byteatern – Kalmar Länsteater. Hon har gjort flera uppmärksammade uppsättningar på Norrbottensteatern, på Malmö Stadsteater, Helsingborgs Stadsteater för att bara nämna några.

Stadras flicka i frack kommer att spelas av Sofia Berg-Böhm. Denna skådespelare, med en sångröst som når in i själen, är utbildad vid Berklee College of Music, Teaterhögskolan i Malmö och Kungliga Musikhögskolan. 2017 var hon en prisbelönt artist som tilldelades Kungliga musikaliska akademiens Folkmusikpris. Ensemblen för övrigt består av Rune Jakobsson, en skådespelare som varit vår scen trogen sedan 2007 och gjort många bemärkta roller, bland annat som Hjalmar Gullberg i Pleijels första pjäs för Stadra. Bodil Carr Granlid, är tillbaka hos oss, senast var hon med i Pleijels pjäs Efter mitt eget huvud som vi gav 2014.

Stadras konstnärlige ledare tillika skådespelare och estradör, Magnus Wetterholm, som lockade Pleijel att skriva denna pjäs, medverkar i flera roller, bland annat snobben Curry Kock. Eva Haldert är också en trogen aktris på Stadra som i år gör Änkedomprostinnan Hyltenius med flera roller. Vår pianist vid flygeln är Johan Graden. Under senare år har han varit djupt delaktig i Rikard Wolffs musikaliska liv. Bland mycket annat var han kapellmästare på Wolffs Brelföreställning på Kulturhuset i Stockholm och medverkade i Stadsteaterns Karl Gerhard uppsättning. Medverkar gör även ungdomar från Stadra scenskola.

Spelperiod 6 juli – 5 augusti 2018

Stadra Teater, Bergslagens vackraste spelplats intill den byggnadsminnesförklarade Stadra Herrgård, har genom åren lyft svenska författarskap som Ylva Eggehorn, Hjalmar Gullberg och Henning Mankell på sin scen. Förutom teater finns här teaterkaféet Paradiset intill sjön Greckens strand, konstutställningar och en skulpturpark. Teatern ligger 45 minuters bilfärd från Örebro längs väg 244 och lockar flera tusen besökare från hela Sverige varje sommar.

För mer information, kontakta Magnus Wetterholm: info@stadrateater.se telefon 0587-710 24 eller 070 538 19 95

Flickan i frack av Agneta Pleijel

Regi: Karin Parrot Jonzon

Scenografi: Ebba Forstenberg

Kostym och mask: Agneta von Gegerfeldt

Ljus: Kenny Nilsson, Örebro Länsteater

Musikarrangemang: Johan Graden

Koreografi, rörelse: Catrine Öhrman

Ensemble:

Katja Kock: Sofia Berg Böhm

Curry Kock,

Rektorn, Karolina: Magnus Wetterholm

Pappa Kock,

Änkedomprostinnan: Eva Haldert

Ludwig von Bathwyll: Rune Jakobsson

Eva, Currys flickvän,

Betty: Bodil Carr Granlid

Musiker: Johan Graden

Kommentarerna är avstängda