News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Fikapaus i Stjärnfors

Fikapaus i Stjärnfors

2014-08-31

DSCN0915_Cafét 650px-1

Stjärnfors Camping och Café är en plats där stressen kan läggas åtsidan. På campingen kan man både hyra stuga, parkera husvagn eller husbil och spänna upp tältet.

DSC_0561_Värdparet 650px-1

Inger Larsson Olofsson och Eskil Olofsson är sedan några år värdar för stället.

DSC_0563_Lillstugan 650px-1

Inger har sina rötter i Stjärnfors. År 1647 byggde Skinnar Olle den lilla stugan som står kvar än idag. Där bodde han med hustru och 4 barn. Genom släktforskning, som Ingers far bedrivet, har man kommit fram till att han var anfader till Ingers släkt. Första gången hon kom till Stjärnfors tillsammans med sin familj kände hon sig hemma.Så nu tillbringar Inger och Eskil somrarna i Stjärnfors och vintrarna i Eskilstuna.
Under sommaren har det bl.a varit Indianläger och helikopteruppstigning. När det finns barn på campingen kan de få åka minitåg runt i Stjärnfors. Inger och Eskil har också ställt upp en bastutunna nere vid Ljusnarn som det finns möjlighet att få hyra.

DSC_0546_Grupp alla 650px-1

Varje tisdag under öppethållandet inbjuder man till musikcafé.
Café och campingen öppnar 1 maj och stänger efter Kopparbergs Marknad.

DSC_0530_Gubbe 650px-1

DSC_0532_Åhörare 650px-1

Både Ljusnarsbergare och turister hittar dit.

IMG_7475_Danspar 650px-2

Man kan också ta sig en svängom om man känner för det.

Husbandet är Ljusnarsbergarnas Spelmän. Det är några spelmän som kommit samman för att de tycker det är roligt att spela och som gärna vill bevara spelmansmusiken och hålla den levande. Kopparbergarn vill göra en kort presentation av de olika spelmännen för att ljusnarsbergarna skall veta lite mer om dem som personer och inte bara en i gänget.

DSC_0557_Spelarna 650px-1

Stående från vänster:
Kerstin Jansson, Kopparberg: Spelar fiol. Fritiden ägnar hon åt att spela och ta långpromenader med hunden.

DSC_0528

Gunnar Elfström, Kopparberg: Spelar fiol, flöjt och klarinett. När han inte ägnar sig åt musiken är det promenader och bokläsning som gäller.

DSC_0525Månsson 650px-1

Bengt Månsson, Ställberg: Spelar bas. På dagarna går han kring och fnalar. Det är ett dialektalt ord från Hörksnäs, utanför Grängesberg, och betyder ungefär att göra det man känner för just för tillfället.

DSC_0543_BengtMats 650px-1

Bengt Lundell, Ställdalen: Spelar munspel. En del av tiden ägnas åt munspelet. Vandrar mycket i skog och mark med hunden Jansson. Fotograferar, mest natur och fåglar.
Mats Lindström, Kopparberg: Spelar fiol och nyckelharpa. Spelledare för Ljusnarsbergs Spelmän. Ägnar mycket tid åt musiken. Komponerar låtar. Umgås med familjen.
Sittande från vänster:

DSC_0524_650px-1

Anna Brevik Elfström, Bångbro: Spelar fiol. Sin fritid ägnar hon åt musik och träning på Verket. Hon månar också om sin familj.

DSC_0006 -Britta 650px-1

Brita Sandewall Eklund, Rombohöjden, Hjulsjö: Spelar fiol. Fritiden ägnar hon åt målning och musik. Att plocka lingon höjer livskvalitén betydligt tycker hon.
Saknas på bilden gör Bengt Papmehl-Dufay som spelar fiol och ukulele samt Rolf Larsson som spelar nyckelharpa. Gitarristen Stephan Forslundh var heller inte med på kvällens spelning. På bilden saknas också Olle Karlsson, klarinett och Helena Backius som spelar flöjt och fiol.
Fram till klockan 21 spelas det folkmusik från när och fjärran. Publiken njuter av gott fika med tilltugg och njuter av musiken. Både magen, ögon och öron får sitt lystmäte.

Text: Thyra Lundell Foto: Gunnar Björkman, Bengt Lundell och Thyra Lundell.

Kommentarerna är avstängda