News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Färgglatt ”krig” i Stråssa

Färgglatt ”krig” i Stråssa

14-06-04
Tyvärr har några fel smugit sig in i texten nedan vid renskrivningen av anteckningarna. Felaktigheter stryks under och rättelser infogas inom ( ) efter kontakt med Johan Danielsson och ett tillägg finns i slutet av artikeln.

krig6

Den gångna helgen var det batalj i Stråssa igen. Den här gången lekte man D-day eller Operation Overlord som var olika namn på de allierades landstigning i Normandie i slutet av andra världskriget, och det är i dag exakt 70 år sedan händelsen utspelades på riktigt.

De stridande kom från olika håll, till och med från Rotterdam i Holland, som Bob Blokuis och Antony van de Koppel från gruppen Lima Bravo. De berättade att de spelar paintball varje vecka hemma i Holland och att de en månad tidigare varit i England tillsammans med ett par tusen likasinnade.

krig1

Mattis Svensson och Victor Granath kom från Bålsta och uppträdde dagen till ära i tyska SS-uniformer. (tidstypiska uniformer, dock utan SS-anknytning)

krig2

Från Ängelholm i Skåne kom Johan Danielsson  (Bengt Bjervik) med sin Snapphaneklan, för tillfället förstärkt  (som ibland förstärks) med folk från Värmland.

Snapphanegänget (Johan Danielsson med gruppen Ghost Batallion) berättade om speedball som spelas på rektangulära planer med uppblåsbara hinder. I speedball tävlas det i allt från DM till VM och sista augusti kommer SM att avgöras i Örebro. (DM ingår inte i speedball)

krig7

Själva krigsskådeplatsen (Platsen för paintballspelet) var belägen på mullhögarna varifrån man har milsvid utsikt över landskapet.

krig3

Där, uppe på toppen hade man rest bunkrar för de ”tyska” trupperna och ”landstigningsbåtar” för invasionsstyrkan.

krig4

På ”stranden” däremellan fanns hinder som skulle försvåra landstigningsstyrkans framryckning. Så långt hade man följt det historiska skeendet, och i viss mån var väl även striderna realistiska på så sätt att massor av soldater från båda sidor träffades av fiendens kulor. (Här var det dock inte tal om att döda, utan om att erövra områden och placera sin flagga på platsen.)

krig5

Hur det hela slutade framgick inte klart under den tid som vår krigskorrespondent befann sig vid fronten, men i motsats till riktigt krig, så verkade det viktigaste den här gången vara att alla hade roligt.

Text och foto: Sture Ekmark

Tillägg

Kopparbergarn tackar Johan Danielsson för hans påpekanden, beklagar missförstånden och hoppas att de inte medför några olägenheter för verksamheten.

Johan, som själv är från Kumla,  är ledare för Ghost Batallion, som har sin hemmaarena i Stråssa. Han framhåller också, att paitballsporten idag, inte har något gemensamt med de krigsspel, som nazister ägnade sig åt på 90-talet. Idag handlar det om sport.

Björn Öringbäck

 

Kommentarerna är avstängda