News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Familjedag vid klubbstugan

Familjedag i klubbstugan

2016-07-30

Årets familjedag i Ställdalens Naturstudieklubb vid klubbstugan var lite annorlunda.

IMG_1427_650px-1

Den här gången hade vi bjudit in Ylva Lindberg. Hon har ett stort intresse för den stora rovdjuren i vår närhet, främst varg

IMG_1421_650px-1

Ylva ville slå ett slag för Svenska Rovdjursföreningen. Hon anser att rovdjuren behöver människans stöd för att ge perspektiv på deras sätt att leva.
Förhållandet varg – hund är helt naturligt. Kommer en lös hund in i ett revir är det en konkurrent och måste bort därifrån. Tyvärr slutar det oftast med hundens död och då förvandlas den till mat för vargen.

Stängsel styr vargens vandringar. Det är därför man kan se vargen på samma ställe många gånger. Men också för att bättra på revirmarkering gör att vargen återkommer ofta. Vargarna är inte så många som det kan tyckas eftersom det oftast är samma varg som återkommer.

Vargen söker inte efter får att döda men kommer de in i ett stängsel, oftast öppet mot något vatten, och fåren eller andra tamdjur börjar springa kommer jaktinstikten och då är det bara döda som gäller. Vargen har ingen möjlighet mot ett vuxet vildsvin däremot förser den sig av kultingarna.

Det är alltid tiken som första markerar upp ett revir sedan väntar hon på en lämplig partner.
Kommer det någon så parar hon sig i mars och föder valparna i maj. Vid 6 – 12 månaders ålder börjar ungarna lämna flocken. Några stannar för att hjälpa föräldrarna med de nya valparna som kommer nästa vår.

Det är sällan som vargen jagar i flock nästan bara när ungarna skall lära sig jaga. De rör sig över stora områden. Det är alltid en familjegrupp om man ser vargar tillsammans.

IMG_1429_650px-1

Ylva ville hjälpa till att avliva ett begrepp nämligen ordet alfahanne. Begreppet myntades av forskare när man studerade vargar i hägn. Nu när forskningen sker i det fria är inte ordet relevant längre. Ylva menade också att vargen inte är farlig för människan då vi sällan rör oss på ett sätt som framkallar jaktinstinkten.

Kopparbergarns skribent vet att vargfrågan är mycket kontroversiell. Det behövs mer upplysning och information så att fakta och inte myter blir det som gäller.

IMG_1437_650px-1

Ylva Lindberg hör till vargarnas supportrar och gav sin bild av läget. Åhörarna lyssnade och tog emot budskapet som gavs rakt och lättförståligt.

IMG_1434_650px-1

Mötet avslutades med fika och då passade man på att ställa frågor till Ylva

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

Kommentarerna är avstängda