News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Evert Taube hyllas i Ljusnarsbergs kyrka

Evert Taube hyllas i Ljusnarsbergs kyrka

2024-02-29

En staty i ull (!!) föreställande Evert Taube intog en hedersplats i kyrkan under konserten.

På söndagskvällen intog Saxdalens manskör Ljusnarsbergs kyrka. Detta med en hyllning till Evert Taube i ord och ton. Vi åhörare fick följa med på en resa genom Evert Taubes liv från hans uppväxt på Vinga, till fattigt konstnärsliv i Stockholm, som sjöman,  hans liv i Argentina och tillbaka till Sverige med giftermål och liv i Roslagen. Saxdalens manskör visade sig inte bara vara duktiga sångare, utan även förträffliga berättare som gav liv åt historierna. Taube har för oss blivit en nationalskald som är känd för sina visor och som trubadur. Men från början var det konstnär eller författare han helst ville bli. Han fick under sin levnadstid också en del hyllningar för sitt författarskap och detta var något som verkligen gladde honom. Evert var också en miljökämpe, framför allt under de senare åren av sitt liv. I sången ”Änglamark” som han skrev till Hasse och Tages film ”Äpplekriget”, visar han i ord och ton hur vi ska tänka och behandla ”jorden vi ärvde”. En visa som på detta sätt är minst sagt högaktuell än idag! Saxdalens manskör avslutade sin konsert med just denna vackra och tänkvärda sång. 

”Dragspel, fiol och mandolin” sjunger Evert i sin sång om Fritjof och Carmencita. Någon mandolin hörde vi inte under kvällen. Men kören blev kompad av dragspel, fiol, gitarr och bas. Tack för en fantastisk konsert!

Varje månad hålls en konsert av något slag i Ljusnarsbergs kyrka. Nästa tillfälle är lördagen den 16 mars kl. 17.00. Då får man lyssna till Johan ”Klot” Ericsson och Gammals Mats Dahlström.

Text och foto: Anna-Lena Didić

 

 

Kommentarerna är avstängda