News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Ett tidsdokument

Ett tidsdokument

2018-07-31

En dokumentär bild som berättar om en händelse från förr.

Arbetslag

Gamla fotoalbum kan innehålla bilder som påminner oss om att livet inte var helt lätt på den ”gamla goda tiden”. Här är det sex män som har tagit paus i sitt arbete. Det fina är att här finns namnen med. Tyvärr är det få gånger som fotografen eller albumsägaren tänker på hur viktigt det är.

De här männen arbetade för att vi idag kan sätta oss i bilen och bekvämt åka till bl.a. Stora Kumlans Folkets Hus. Med spade, korp och skottkärra byggde de väg. Inga speciella arbetskläder, det var storväst och blåblus som gällde. Men deras skor ser ut att anpassade för jobbet. Eftersom kortet inte riktigt kan tidsbestämmas vet jag inte om det är ett AK-arbete eller ett beredskapsarbete. I början på 1930-talet övergick AK-arbete till beredskapsarbete. Det första var mycket dåligt betalt. Beredskapsarbete hade avtalssmässiga löner.

DSCN07871 Foto: Kimmo Kuismin

I bergsskärningen vid Lilla Kumlan har några arbetare ristat in sina namn och årtalet 1934.

John Jansson är Kerstin Kuismins far. Kerstin är ägare till fotot. John och hustrun Ester bodde på torpet Urmakartorp vid Kummelsjöns norra strand tillsammans med då två barn. Det fanns det inte väg dit. Man fick gå på skogsstig till Ställberg eller Stora Kumlan. Kummelsjön var också en bra förbindelselänk mot yttervärden.

Den här bilden ger oss en påminnelse om att det inte var så länge sedan Sverige såg annorlunda ut. Kommer våra barn och barnbarn ha någon möjlighet att se hur livet var i början på 2000-talet. Sparas bilder och märker man dem med namn och ort?

Funderingar av Thyra Lundell

Kommentarerna är avstängda