News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Ett ovanligt 1-maj firande!

Ett ovanligt 1-maj firande!

2020-05-02
Just nu genomlever vi en tid då inte mycket är sig likt. Och det gällde även det traditionella 1-maj firandet för arbetarrörelsen. I dessa dagar får man fundera lite extra när man ska göra något så man håller sig till de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten gett oss. Men, det innebär också att det finns möjligheter men man får förändra utförandet. Socialdemokraternas traditionella firande byttes ut mot ett digitalt firande istället. Själv bänkade jag mig med en kopp kaffe framför datorn klockan 11:00 för att fira Socialdemokraterna och Lo:s 130:e högtidsdag under parollen ”Ett starkare samhälle”.

Först ut var Stefan Löfven att tala. Men han talade inte till oss som partiledare för Socialdemokraterna som brukligt. Han valde att tala till nationen som statsminister. Han valde att inte prata politik eller att angripa något annat parti i sitt tal utan han valde att prata om den situation med Corona-viruset som Sverige befinner sig i nu. Sammanfattningsvis sa han ”Vi går igenom detta tillsammans. Vi är många som längtar efter en vardag då vi kan träffas, besöka våra äldre och kära, fira bröllop och annat trevligt. Men, vi är inte där ännu och vi vet inte när vi kommer vara där. Vi får inte slappna av ännu. vi måste hålla i och hålla ut. Ta ansvar för Dig själv och andra. Denna kris är en brutal påminnelse om att vi är beroende av varandra.” Stefan hyllade också alla som jobbar inom vård och omsorg och gör en jätteinsats idag inom vård och omsorg och det är de svagaste vi ska tänka på genom att minimera smittspridning.

Mellan talarna så spelade Bo Kaspers Orkester och första låten ut var ”Håll ut – vi klarar detta” så titeln kändes som den var väldigt passande. Lo:s ordförande Karl-Petter Torwaldsson höll också tal och pratade om alla som nu upprätthåller olika samhällsfunktioner och hur viktiga alla är för att ett samhälle ska fungera. Han sa ”Det är ni som bär Sverige genom krisen – vi ska se till att ingen glömmer det. Vi är i detta tillsammans”.
Efter det digitala firandet så vad det dags att göra en insats lokalt här hemma i Ljusnarsberg. Socialdemokraterna tillsammans med Lo-facken i Ljusnarsberg-Hällefors hade bestämt att vi ville hedra alla våra äldre på våra boenden som varit med och byggt den välfärd som gör att vi i en tuff tid har ett samhälle som ändå fungerar. Och vi ville också tacka all personal som står längst fram i ”försvarslinjen”och sliter med att hålla smittspridningen stången. Ni gör alla en fantastisk insats. Så vi beställde 23 stora gräddtårtor på Kopparbergs Konditori och körde ut dem till våra tre äldreboenden.


Med och levererade tårtor till Solgården, Treskillingen och Koppargården var Ken Karlsson, Ulla Kalander-Karlsson och Ewa-Leena Johansson. Jag tror ni kan ana hur trevligt det var att få visa uppskattning för våra äldre och all personal även om det fick ske på distans. Nu ser vi fram emot att samhäller kan öppna upp igen, när det nu blir, och att få fira ett sedvanligt traditionellt 1-maj firande nästa år. Sköt om fram tills dess och passa på att njuta av våren!

Text och foto: Ewa-Leena Johansson

Kommentarerna är avstängda