News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

En volontärs berättelse

En volontärs berättelse

2016-01-23

I Ställdalen bor idag ungefär 350 flyktingar på så kallat transitboende. Det innebär att de skall vara här tills de får ett mer permanent boende i någon annan kommun. Många av dem som kommer hit har tunna kläder, ibland inga strumpor och mycket dåliga skor.

IMG_7560_650px-1

Under hösten startade några personer, på eget initiativ, en insamling av kläder till dessa utsatta människor. De fick ett oerhört gensvar hos vänner som spred budskapet vidare. I slutet på november var ett litet rum på hotellet helt fyllt med insamlade persedlar av olika slag. Det gjorde att det var svårt att dela ut kläderna till behövande människor.

Kontakt togs med Ljusnarsbergs församling. Jag kontaktades av dem och ett besök på plats gjordes. Det såg nästa ut som ett omöjligt projekt att börja sortera men eftersom alternativet var att inte kunna fördela kläderna så var det bara att sätta igång.Tillsammans med goda vänner började några timmars sortering men hela tiden kom det människor utan skor och kläder som ville ta del av det som fanns i rummet.

IMG_7585_650px-1

Efter några arbetsdagar där nere ställdes ett större rum till vårt förfogande för att kunna lämna ut sorterade kläder. Hela tiden kom det nya kläder som skulle sorteras.

IMG_7580_650px-1

Nu har vi fått erfarenhet och rutiner så det fungerar rätt bra. Eftersom de boende flyttas och nya kommer i så korta intervaller är behovet oerhört stort. Det är inte lätt att förklara att vi inte har fler skor när dem de har på sig inte håller ihop eller för tunna. Att vara volontär är att visa stor medmänsklighet men också vara krass i sitt förhållningssätt.

IMG_7574_650px-1

Nu är det många som engagerar sig i klädutlämningen här i Ställdalen. Sorterargruppen möts på måndagarna. På tisdagkväller delas det ut kläder under ledning av Abdulrham och hans kompisar. På torsdagar lämnas det åter ut kläder nu av den gruppen som Församlingen står bakom. Den gruppen stöds av Sivan, som är projektanställd av Ljusnarsbergs församling. Hon behärskar svenska, engelska och arabiska. Nu har vi också stöd av Hussein, som bor i Ställdalen.

Viktiga personer är de som hela tiden söker nya givare för att fylla på klädförrådet.Om du har kläder hemma som du inte använder är det möjligt att lämna dem i källaren på hotellet på torsdagar mellan kl.10 – 12. Är det inte en bra tid så går det att ringa Ulrika tel. 070-2766785 eller Thyra 072-2134210 så kommer vi överens om en annan lösning.

Detta är ett andra försök att skriva om ett angeläget projekt. Det först blev alldeles för långt.Jag hade velat delge den känslomässiga biten men insåg att det blev lite väl privat.

IMG_7577_650px-1

Trots att vi inte kan hjälpa alla så är det en stor glädje när en lite tjej i bara strumporna hittar ett par skor och en baby får en skön filt eller värmande overall. Men vi ser också desperata ansikten som inte finner något just då. De vet att de snart skall vidare och där kanske det inte finns kläder att få.

Det är inte bara i Ställdalen som det behövs kläder behovet är också stort på boendet i Bångbro.

En vädjan kommer från oss i Ställdalen. Gör en extra koll i garderober och på vindar. Just nu är det naturligvis varma kläder som gäller men vi tar emot sommarkläder som lagras till varmare tider. Skor, strumpor och vantar är bristvara.Vi kanske kan sätt lite guldkant i tillvaron för dessa människor som flytt från krig och terror.

De flesta är som du och jag. Jag har mött otroligt mycket vänlighet och artighet. Leenden trots att de inte fått det de skulle behöva.

Det finns många volontärer i Ljusnarsberg som gör ett fantastiskt jobb. De delar med sig av sin fritid för att kunna vara lite medmänskliga. Det finns plats för fler i volontärleden.

 

Text: Thyra Lundell   Foto: Bengt Lundell

 

 

 

Kommentarerna är avstängda