News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

En visuell vandring i Nittälvsdalen

På visuell vandring i Nittälvsdalen

2021-11-26

Ställdalens Naturstudieklubb har haft medlemsmöte på Bruksgården.

Mötet inleddes med en parentation för klubbens vice ordförande Kerstin Hedvall Johansson som har avslutat sin vandring på jorden. Undertecknad hyllade Kerstin för hennes engagemang för klubben. Ett ljus tändes och en stund av tystnad avslutade parentationen.

Åhörarna fick göra en visuell vandring i naturreservatet Nittälvsdalen.

Håkan Friberg guidade oss. Håkan har under några år varit en vandrare i Nittälvsdalen. Först som nyfiken ensamvandrare men på senaste tiden även på uppdrag av Länsstyrelsen naturvårdsenhet.

Hans uppdrag har varit att vandra och märka upp nya vandringsleder i reservatet.

Det blev en lärorik och mycket intressant vandring. Norra Nittälvsdalen börjar vid dalagränsen. Med hjälp av kartor och bilder ”gick” vi mot söder. På en del ställen fanns broar och spänger. Men det behöver också byggas nya innan leden kan dras färdig.

Många sevärdheter ligger gömda i tät vegetation så det blir lite jobb med att göra dem synliga. En liggmila hör till rariteterna. Här ligger också en renoverad lada som är den enda som Håkan inte övernattat i. Den var redan embarkerad av bålgetingar. Deras bo var ca 1m i diameter.

Cirka 1 km norr om Uvbergsbron finns rester av en kolarkoja med tillhörande kolbotten. En tjärdal och en blästerugn fanns också på platsen. En av åhörarna, Jan Hedberg, kunde berätta för Håkan att den byggts av skogsbolaget som då ägde marken, för att ha i undervisningssyfte. Kaija Remonen berättade att hon legat i kojan och vaktat en mila där en natt för nästan 40 år sedan.

Leden fortsatte förbi Brattforsens naturreservat och fortsatte till Mördarhedens reservat innan vi var framme vid Uvbergsbron.

Vi vandrade vidare mot Nittälvsbrännans reservat mot Kaljoxadalen som innehåller flera reservat.

Kommer till dåvarande Eskils koja där Håkan många gånger hade övernattat. En övernattning blev lite speciell. Han hade just krupit ned i sovsäcken när han hörde ett försiktigt tassande på bänken bredvid. Så kände han en liten nos mot sitt öra. En orädd lite mus ville bekanta sig med gästen i stugan. Håkan viftade bort den, men musen återkom till hans öra igen. Det slutade med han fick ta sig ur sovsäcken och med en sked bära ut musen för att få nattro.

Numera står Frodes koja på platsen. Håkan berömde det vackra och stabila timmerhuset. Det ligger på en höjd över älven. En underbar plats för meditation och sökande av stillhet. Ca 400 m promenad från bilvägen om man inte vill gå leden som går förbi.

Nästa paus är Dansarbacken. Ett av smultronställena efter älven. Där finns vindskydd, en hölada och grillplats. Bara ca 100 m från bilvägen om man inte vill eller kan gå leden.

Ner mot Kolbron har helt nya leder markerats. Om man inte vill gå närmaste vägen finns det anslutande leder som man kan vandra. Framme vid Kolbron möter ett nytt informationscenter vandrarna. Se tidigare artikel i Kopparbergarn. Här kommer det att finnas en kortare led runt Gravtjärn.

En paus för kaffe ingår i en vandring i naturen. Så det föll sig naturligt att pausa vid Kolbron även om kaffet intogs på Bruksgården. Då fick kvällens åhörare också möjlighet att få dela med sig om sina upplevelser av Nittälvsdalen.

Vandringen fortsatte vidare på älvens östra sidan ner mot Havsjömosse och järnvägen. Där ligger det en ruin efter en banvaktsstuga. Där bodde det en familj med 12 barn varav 11 uppnådde vuxen ålder.

Slutmålet är Nittbo eller Stora Sand.

På västra sidan av Nittälven finns det också leder bl.a. till Römyren. Allt det här kommer att finnas på informationstavlor i anslutning till Nittälvens naturreservat.

Det tog oss 1 ½ timme att ”vandra” leden tillsammans med Håkan Friberg. Skall man vandra den på riktigt tar det säkert några dagar om man vill titta och uppleva allt som finns efter den. Åhörarna var intresserade av att få höra lite mer detaljer om platser, hus och människor efter lederna som så småningom blir uppmärkta, så till hösten 2022 hoppas vi att Håkan har möjlighet att komma tillbaka till Naturstudieklubben och berätta mer om naturreservatet Nittälvsdalen.

Undertecknad, i egenskap av klubbens ordförande, tackade Håkan för en fantastik och lärorik kväll. Nu är det bara upp till oss själva att bestämma vilket område vi vill bekanta oss närmare med. Vi kommer i alla fall inte att ha några fritidsproblem, om vi skall upptäcka hela området.

Text: Thyra Lundell Foto:Bengt Lundell     En del foton är fotograferade från Håkan Fribergs föreläsning.

 

 

Kommentarerna är avstängda