News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

En ung konstnär och filmskapare

En ung konstnär och filmskapare

2021-06-08

Att satsa på sin egen konstnärsverksamhet direkt efter gymnasiet hör inte till det vanligaste, men det är precis vad Moa Villasmil har gjort. Moa är aktuell utställare längs Konststigen i Hörken med sitt lodjur i naturlig storlek. Med lodjuret vill hon ge en unik upplevelse till de som vandrar längs stigen i sommar.

  

I september blir Moa 20 år och förra våren tog hon studenten från Estetiska programmet på VBU i Ludvika. Trots sin ringa ålder är hon känd genom sitt deltagande, utmärkelser och vinster med filmer på olika ungdomsfilmfestivaler i Sverige och internationellt. Hennes stop-motion film ”Home Sweet Home” vann bland annat första pris i mellanviktsklassen på Film i Dalarna och första pris för bästa animerade film på Wicked Wales filmfestivalen i Storbritannien. Filmen är ett gediget hantverk med huvudpersonerna gjorda i lera och filmen vill förmedla att hemmet och vänner är viktigare än pengar och ägodelar. Filmen kan ses på Youtube och via Moas hemsida: https://sites.google.com/view/moasartdesign/filmer?authuser=0

 

Moa är sedan många år tillbaka medlem i Bild & Form i Ludvika där hon deltagit i olika utställningar. Nu senast ställde hon ut i konstföreningens skyltfönster längs Storgatan i Ludvika tillsammans med sin mamma och syster. Där kunde besökaren se små skulpturer i lera och trä av småfåglar tillsammans med andra konstverk i akryl/olja och akvarell.

      

   

Moas nystartade företag ägnar sig åt allt från digital design, filmer och fotografier till skulpturer, tavlor och porträtt. Teknikerna varierar med skapande i lera, trä , akryl, olja, akvarell, blyerts och etsning. Här är exempel på några alster från hennes portfolio.

        

Moa bor tillsammans med sina tre syskon och mamma i Ludvika och hittade bland annat sin inspiration till skapande hos hennes morfar som dog 2014. Hon har tillsammans med sin mamma en gemensam ateljé utanför Smedjebacken, nära sjön Barken vid morföräldrarnas hem Det mesta skapandet under vintern sker i hemmet i Östansbo. Moa är halvt venezolanska, född i Falun och uppvuxen i Smedjebacken och Ludvika. Hon föddes med en hörselnedsättning och har haft hörselapparat sedan lågstadiet.

Det har inte alltid varit lätt för henne i skolsituationer, men det kanske också bidragit till att hon gått in mycket för sitt skapande under barndomen och skoltiden.
Hon är mycket glad över att idag kunna ägna sig åt sin konst på heltid.

Text: Lena Gleisner Villasmil 
Foton: Moa Villasmil
Kommentarerna är avstängda