News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

En resa i nostalgins tecken

En resa i nostalgins tecken

2021-07-25
Den 14 juli drog ett gäng från PRO Ställdalen i väg på en nostalgitripp i sommarhettan.
Första anhalten blev Lindesberg och Blombergska gården. Där fick vi se en miniatyrmodell av Lindesberg som det såg ut 1920. Den var helt uppbyggd i kartong.

T.v. Lindesberg från söder. Ovan till höger Blombergska gården. Nedan till höger visar vår guide Cicki ett av husen för  Kjell och Christer.

Detaljrikedomen är smått otrolig. Figurerna på bygget är 8 mm
Modellen är gjord i skala 1:220 eller Z-skalan om man talar i modelljärnvägstermer. Det innebär att 1 meter i verkligheten motsvarar 4,5 mm i modellen.
Byggnationen har pågått i ca 10 års tid och utförts av en grupp på runt 10 personer från Lindesbergs Hembygdsförening.
Efter cirka 1 timmes ”rundvandring” i det gamla Lindesberg tackade vi vår guide Cicki Eriksson.

Nu fortsätter vi mot Nostalgibyn i Hosta mellan Frövi och Fellingsbro och vi rullar rakt in i 50-talet.
Här bor Bo och Barbro. De har under ett antal år samlat en mängd gamla prylar av skiftande slag. Allt från kläder till bensinpumpar och mycket annat däremellan.

Spännvidden är stor.

Varuautomaterna har en gång tillhandahållit en mängd varor. Men nu är innehållet ett minne blott.

Efter kaffe och landgång i Nostalgibyns 50-tals café styr vi kosan mot Frövifors. Här skall vi titta på pappersbruksmuseet samt en ölburkssamling inrymd i samma lokaler.

Pappersbrukmuseet innehåller som sig bör diverse maskiner från förr i tiden. En del är från förra sekelskiftet. Äldre maskiner har trots allt en viss ”skönhet”.

Förmannen på bilden var något tystlåten och muttrade något över att man kallade honom pappskalle, något som äger en viss riktighet.

På väg till ölburkssamlingen kunde man inte undgå att imponeras av storleken på byggnaderna som utgör bruket.
Här har tillverkats papper sedan 1890-talet. Nu tillverkas papper för vätskeförpackningar. Överskottsvärmen från tillverkningsprocessen tas tillvara och blir fjärrvärme till Lindesberg, Frövi och Vedevåg.

Ölburksmuseet innehåller som sig bör ölburkar. Ungefär 22 000 stycken från världens alla hörn. Samlade under 23 år av Kai Hansen. Samlingen spänner mellan åren 1938 – 2005.

En imponerande samling ölburkar. Detta är bara en liten del av hela samlingen.

Efter att ha beskådat alla ölburkarna känner vi oss i behov av något svalkande. Det får bli glass och dricka under ett träd utanför museibutiken. Därefter anträder vi resan hem till Ställdalen.
Planering av nästa resa är på gång, få se var vi hamnar då.

Text och Foto: Erik Karlsson

 

Kommentarerna är avstängda