News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

En ovanligt solig Kopparbergsmarken

En ovanligt solig Kopparbergsmarken

14-09-29
_DSC8957

Kopparbergsmarken innebär massor med marknadsstånd, knallar, varor, ljud och dofter.

_DSC8919

Man behöver inte gå många steg innan någon knivslipare, grönsaksskärare eller magiskt bra torktrasa ropas ut mitt i gatan. Det gäller att passa på, erbjudandet gäller bara ”idag”.

_DSC8879

Redan på morgonen börjar bilarna strömma in till samhället. Vid infarterna står parkeringsvakter och visar in bilarna till lämpliga ställen.

parkering

Två av Kopparbergarns medarbetare stod på lördagsmorgonen vid Hjärtlung-parkeringen, som börjar vid Församlingshemmet. Parkeringen var fylld redan kl. 11 så när som på några besökare, som redan gjort sina inköp och var på väg ut igen. Hani Shahanpour, som är från Iran fällde en kommentar att under marken är folklivet i Kopparberg  precis som i Teheran. 

_DSC8927

Innan samma medarbetare skulle tjänstgöra som häftesförsäljare åt Ställdalens Fotoklubb, behövde de få något till livs. Vad skulle vi välja? En promenad uppåt gatan visade på flera alternativ. Thai, Turkiskt, Snabbmat eller Indiskt.

_DSC8945

Vi stannade till en stund vid det indiska stället. En man stod och bakade bröd, som sedan användes i olika rullar. Degplattorna la han på en kudde och sedan placerades de på sidorna i en brunnsliknande ugn. De gräddades snabbt och i vagnen gjordes resten av ytterligare två personer. Många i kön av hungriga människor ville ha tandoori, en mycket typisk indisk smaksättare.

Under vår måltid pratade vi med bagaren och han berättade att under fyra månader varje år åker de omkring på marknader och fixar indisk mat, både rullar och på papperstallrikar. Resten av året kör han buss i Stockholm där han bor.

_DSC8969

Med torkat renkött, rökt fisk, en bit Bredsjö Blå och lite marknadsgodis gick vi sedan upp till Tingshuset för att fungera som försäljare. Det var full rusch. Jubileumshäftet med gamla bilder från Ljusnarsberg gick åt som smör i solsken och Gunnar Björkman själv satt i timmar och signerade häftena. Visst är det roligt, när folk kommer och pratar och det visade sig att det finns fler, som har bilder i sina gömmor.
– Dem lånar vi gärna, svarade vi och det går bra att vända sig både till Fotoklubben och Kopparbergarn med bilder och information om dem.

_DSC8907

Under dagen fick också Gunnar Björkman en överraskning. Kopparbergarn delar ju, som ni säkert vet, ut stipendier till ungdomar, men vi har också beställt och köpt en speciell gubbe, en Kopparbergare, designad och framställd av Roland Lager i Rällså. I lördags fick Gunnar en sådan gubbe, ett riktigt hederspris, med stämpel och No: 1 under fötterna.

_DSC8981

Framåt eftermiddagen gick promenaden ner till rocktältet. Där träffade vi Stefan ”Yxan” Bernström och fick veta lite om grabbarna, som startat den här verksamheten.
-Vi var tre från början, berättade Stefan. Det var jag, David Sahlin och så Niklas Skog från Riddarhyttan.

Den här trion tyckte att de hade nog med idéer och kontakter att starta upp ett musikinslag på Kopparbergsmarken och kanske även andra tillfällen. Det blev Rock och Blues och de började i ett litet tält de hyrde.

_DSC8990

Utöver musiken ville de ha servering och det blev ”hemlagad” korv och hamburgare. David är i restaurangbranschen, så han har ju både erfarenhet och vana.  Även de andra två har vanliga jobb att luta sig mot. Niklas är hantverkare och Stefan distributör. Idag har de utökat verksamheten. De äger sitt stora cirkustält och de har flera, som jobbar tillsammans med dem vid sådana här tillfällen.

_DSC9033

Klart att vi blev intresserade, så framåt kvällskvisten tog vi oss ner till tältet igen och lyssnade och drack varsin Cola. Ljussättningen var fantastisk, artisterna visste precis vad de sysslade med och publiken var aktiv.

_DSC9005

Det var väl inte så många så pass tidigt på kvällen, men fler strömmade till, när två gamla ”reportrar” vandrade genom det gnistrande, blinkande och färggranna tivolit på sin väg mot sin bil.

Text: Inger Aftonljus
Foto: Björn Öringbäck.

Kommentarerna är avstängda