News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

En Landsortsteater av det goda slaget

En Landsortsteater av det goda slaget

17-07-04
_DSC3072

– Barnen, vi har med i våra uppsättningar är viktiga, säger Magnus Wetterholm, konstnärlig ledare på Stadra Teater. De ska få med sig goda minnen, som kan finnas kvar och hjälpa dem i livet.

DSC3061-Återställd-401x550

Kopparbergarn mötte Magnus Wetterholm en eftermiddag ute i Stadra, som ligger efter vägen mellan Grythyttan och Nora från Kopparberg räknat. Det är en vacker och inspirerande plats och Magnus själv är inte mindre inspirerande. Han sjuder av entusiasm över att Stadra Teater har kunnat växa och utvecklas så positivt, sedan han stod i öppningen på Järnboden och sa:

– Här ska jag starta en teater.

_DSC3075

Järnboden är den byggnad där man lastade ut järnet, som kom från hyttan i bruket. Öppningen vetter rätt ut mot sjön Grecken och det går att ta sig fram sjövägen ända fram till byggnaden. Den var enligt Magnus då i ett eländigt skick, men har restaurerats och har nu en riktigt trevlig liten teaterscen. Ulla Mihnoss, koordinator på Stadra teater, försöker hitta en bra plats för en enorm krans med torkade smörblommor.

Det var här Magnus började sitt ”embryo” till teater, som han uttrycker sig. Redan 1999 kom den första uppsättningen på Stadra sommarscen , Johan Olof Wallin en nästan sann historia. Wallin var informator åt barnen Hedblad på Stadra herrgård, så mycket är taget ur brev, som han skrev och som lästes inför styckets tillblivelse. I föreställningen fanns ingredienser ur breven med, exempelvis hans hemliga förlovning med dottern, skrivargrottan uppe i skogen, hans tid som festmakare och diktskrivare åt familjen.

Det kändes sedan som en bra idé att fortsätta med andra pjäser av svenska författare, så det har blivit ett signum för Stadra Teater. Magnus blir lite extra entusiastisk när han berättar om, att de är mer eller mindre ensamma om det här med författaridén.

– Man kan inte bara göra något i allmänhet, säger han, man måste göra det i synnerhet. Det måste finnas passion för det man gör, så att det sätter fingeravtryck i själen.

Och så har åren gått och olika författare har fått komma till tals på Stadra Teater. Nu är det 20:e säsongen och årets stycke heter Arabia Felix och handlar om en dansk expedition till Det lyckliga Arabien, som i verkligheten är landet Jemen.  Den svenske Linnélärjungen Peter Forsskål, var med på resan, men sjukdom och motgångar gjorde att endast en av de fem vetenskapsmännen återvände. De forskningsresultat som han förde med sig bedömdes dessutom som ointressanta och blev liggande bortglömda i många år.

Uppsättningen engagerar sju skådespelare förutom stadrabarnen, som får en teaterutbildning under speltiden för att de deltar.

_DSC3077

Det handlar om 1700-talet och kostymerna är tidsenliga. Kostymateljén ligger nu i den lokal som används som kafé i samband med föreställningarna. Vackra kläder hänger på galgar och på borden omkring syns spåren av sömmerskornas arbete med nål och tråd och sax. Kläderna lånar de från Östgötateatern.

– Kaféet har vi nu tagit över, fortsätter Magnus. Tidigare hade vi det ute på entreprenad. Vi har bytt namn och köpt in nytt porslin. Nu heter det Teaterkaféet Paradiset. Det ska bli tårtor och smörgåsar och dessutom har kaféet fått fulla rättigheter, så att man kan få en öl eller vin och till och med ett glas punsch. Paradiset är ett passande namn.

DSC3055-650x435

På stora scenen är arbetet med fonden i full gång. Märta Fallenius målar en vägg, som ska se orientalisk ut, som en egyptisk basar och har börjat på en stor vit elefantbete i mitten.

DSC3058-417x550

– Det är inte klart, säger hon, men nu är vi i förberedelsernas slutskede. Hon har jobbat på flera teatrar som scenograf och även med kostym. Här på Stadra trivs hon och vi vet, att det är svårt att få till en bra scenordning här, med stolpar och svåra vinklar att förhålla sig till.
Premiären är 7 juli 19:00 och det är ju inte långt borta.  Spelperioden är 7 juli – 20 augusti (onsdagar och torsdagar kl 19.00, lördagar 17.00 och söndagar 15.00) och föreställningen är ca 3 timmar lång inklusive paus.

Biljetter finns i Teaterfoajen, i Nora på Turistbyrån och på Hällefors turistbyrå. Det går bra att ringa 0587-311305 eller köpa online på nortic

Men Stadra Teater har mer på programmet för året. Kopparbergarn har redan lagt ut programmet i ett tidigare pressmeddelande, men nu i juli kommer Magnus bror Claes-Göran Wetterholm att framträda och berätta om tre vänners öden och hur havet kan förändra våra liv. Vi får möta Roswitha Kempe och hennes berättelse om att fly över havet från DDR, Rolf Sörman om hur han klarade sig på havet den natten när Estonia gick under och efter en paus Eric Kently, och hans berättelse om att befinna sig på havets yta och sedan dyka 4000 meter ner – till Titanic. Föreställningen heter ”Öden som berör” och kommer 14 juli kl 19:00

21 juli kommer sedan en musikalisk afton med Magnus Wetterholm, där han framför sånger av Jacques Brel tillsammans med  Jonas Abrahamsson på flygel och  Anja Strautmanis på cello. Det blir alldeles säkert en oförglömlig musikupplevelse.

Stadra Teater ligger i Landet Stadra markerade med sina blå skyltar och stolar och på vägen in mot husen finns en utmärkt  ”skidled” med frågor om Lyckans Land.

Text: Inger Aftonljus
Foto: Björn Öringbäck

 

 

 

Kommentarerna är avstängda