News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Ecolego träverkstad – från Argentina till Bånghammar

Ecolego träverkstad – från Argentina till Bånghammar

19-02-22

Alejandro Di Rosa och Astrid Reichrath är ett par kosmopoliter, som har bosatt sig i Bånghammar och fortsätter att resa runt med måleri och konsthantverk i trä. De säger att de lever gott härute och ser stora möjligheter till bygdens utveckling. Och då har vi förstås pratat om turism.

Den här fina trälampan är en inspiration från den gamla hemstaden Karlsruhe. Dessa konsthantverkare köper inga färdiga figurer, utan kör allt med den egna sågen.

Alejandros passion är måleri, som kallas för ”filete porteño”. En tid var måleri förbjudet i Argentina, för konstnärer ansågs vara farliga för regimen. Nu har Unesco klassat ”filete porteño” till ett skyddat konsthantverk.

 

Astrid gör träskulpturer, leksaker och fågelholkar, bland annat.

Alejandros teknik har vissa likheter med kurbitsmåleri. Astrid och Alejandro besöker Rättvik och Tangofestivalen varje år. Nu börjar deras resande igen. I Tyskland ska de vara med på Kieler Fest, en stor fest där Alejandro ska dekorera Argentinas monter. Senare blir det Södra Tyskland med ett annat jobb, då han ska måla en restaurangsskylt.

Ljusnarsbergs Konstförening ska organisera en serie av föreläsningar och presentationer av våra lokala konstnärer och hantverkare – de som vill. Alejandro ska vara den första. Han kommer att berätta om sitt måleri på en augustikväll i Kopparberg.

Astrid blev mycket glad över att en svensk kund tyckte mycket om hennes fågelholk med en pytteliten dalahäst. Enligt henne är det självklart, att tyskarna gillar och köper sådant.

En vacker välkomstskylt blir din för 400 kronor – mera än så är svårt att få fast timpenningen blir för en glad konsthantverkare oförskämt låg. Men som de säger: Det är så roligt att skapa, så man får se nöjet som en del av belöningen. Detta kan man ha lite olika åsikter om.

Ecolego finns på Facebook.

Text och bild:  Minna Roselli

bild på Astrid: Alejandro Di Rosa

Kommentarerna är avstängda