News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Dollar – komedi av Hjalmar Bergman

PRESSMEDDELANDE FRÅN STADRA TEATER

NU ÖPPNAS VÅRA ENTRÉDÖRRAR

2 JULI PREMIÄR PÅ HJALMAR BERGMANS KOMEDI

DOLLAR

Stadra Teaters linje genom alla år är att spela kring och om svenska författarskap. Under 2018 och 2019 gav vi två bejublade förställningar om Hjalmar Bergman, i pjäser skrivna av Agneta Pleijel och Ylva Eggehorn. 2021 blir ett tredje och avslutande år då Hjalmar Bergmans egen röst ska få komma till tals. Hans pjäs DOLLAR – en komedi med mörka bottnar får nytt liv och ges på äkta Stadra vis där musik och sånger blir en del av berättandet.

På scenen får publiken möta såväl gamla bekanta skådespelare som nya ansikten, i en bredd av åldrar.

Sammanlagt ger vi 39 föreställningar till och med 15 augusti.

Dollar är en relativt okänd pjäs av Bergman. Med teman som moral, makt, kärlek och pengar är det en komedi där rollfigurerna tillslut kan finna sätt att hålla av varandra och lär sig förstå hur man kan visa andra människor respekt.

I korthet: handlingen utspelar sig på Grand Hotell Kebnekajse, ett etablissemang med vita vidder utanför dörren och med en hotellpersonal som anser hotellet vara finare än vad det är. Dit anländer tre par, som alla söker efter kärlek och bekräftelse. Vi möter skådespelerskan Julia född Swedenhielm nu gift Baltzar och där hennes make Kurt, VD för Sveaverken, brottas med pekuniära frågor för företaget. Pengaproblem har även Louis de Lorche, ansatt av spelskulder. Hans äktenskap med Sussie fylls av svärta. Det tredje paret är Ludvig von Battwyhl och hans Katja – där man i vår tolkning livligt kan fråga sig om han och hustrun Katja överhuvudtaget har ett barn eller om ”Lillan” enbart är en fantasi. Till hotellet anländer en släkting till Kurt och Sussie, amerikanskan miss Julia Johnstone, en kvinna som är god för hur många miljoner dollars som helst! Miss Johnstone blir komedins katalysator, där längtan, lögner, tillkortakommanden och dubbelmoral kommer upp till ytan. Dock faller hon själv tillslut på eget grepp då passionen tar över, och hennes egen moral kommer till korta.
På samma sätt som vi berättat i de två andra uppsättningarna på tema Hjalmar Bergman, finns musik och dans med för att kommentera och förhöja, beröra och förnöja, på vårt alldeles egna Stadra vis. Självklart ingår även den välkända sången Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen och därtill även allt från Pink Floyd, amerikanska evergreens, Petter, Magnus Uggla och Tore Skogmans Pengagaloppen.

Stadra Teater spelar för en begränsad publik om 50 personer där vi gör allt vi kan och förmår för att publiken ska känna sig trygg i tider av coronapandemi. Efter bedrövelse och oro, vill vi med uppsättningen få ge publiken livskraft och glädje, hopp och värme. Vid ett Stadra som om sommaren står i sin finaste prakt och ger själ för benämningen Bergslagens vackraste spelplats.
Konstnärligt team:
Regi Lena Engqvist Forslund
Scenograf Ebba Forstenberg
Kostym och mask Agneta von Gegerfelt
Musikarrangemang Anders Ortman
Ljus Kenny Nilsson
Koreografi Catrin Örman Oscarsson

Aktörer:
Julia Baltzar Bodil Carr Granlid
Kurt Baltzar Magnus Wetterholm
Ludvig von Battwyhl Rune Jakobsson
Katja von Battwyhl Kajsa Ekström
Louis de Lorche Måns Hammarström
Sussie de Lorche Lovisa Carlson
Miss Julia Johnstone Caroline Rauf
Doktor Johansson Lasse Forss
Receptionen Eva Haldert
Portiern Anton Hellberg
Liften Neryse Klaassen
Hertigen Alfred Stenegård Norr.
Dessutom medverkar Theodora Källqvist och Filippa Persson i mindre roller.

Föreställningen spelas: 2 juli – 15 augusti 2021.
Onsdag – fredag kl. 19.00 Lördag kl. 13.00 och 18.00 (Obs! matinéer från och med 10 juli)
Söndag kl. 15.00

För mer information kontakta konstnärlige ledaren Magnus Wetterholm eller producent Renate den Hartog. info@stadrateater.se 0587-31 13 05

För publikens säkerhet kommer vi
Hålla säkra avstånd vid entréer. Placera publik. Tillhandahålla handsprit och för dem som så önskar ansiktsmask.
Platsens karaktär tillåter mycket eget utrymme och gott om plats såväl inomhus som utomhus

Kommentarerna är avstängda