News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Det nya livet som pensionärer

Det nya livet som pensionär

2022-03-23
Här kommer berättelsen om Maritta och Erik Karlsson som lämnade boendet i Rånäs efter 15 år för att flytta till Ställdalen.

När de började närma sig pensionsåldern började de fundera hur framtiden skull gestalta sig. Eftersom de förstod att pensioneringen skulle förändra livet så varför inte göra det fullt ut. Bostadsområdet i Rånäs hade genomgått ett generationsskifte så de vänner de haft bodde inte kvar. Boendekostnaderna var höga. Hade de inte tagit beslutet att förändra livet vid pensioneringen tror de det blivit svårare efter en tid. Erik hade haft sina föräldrar i närheten men de fanns heller inte kvar så någon förankringen till samhället fanns inte.

De började titta på hus till rimliga kostnader. Efter letande på internet konstaterade de att husen som var intressanta fanns i Småland, Bergslagen och Norrland. Dottern bor i Enköping så Bergslagen låg bäst till. Det blev några husvisningar från Dalarna och söderut. Efter en visning av ett hus i Ställberg tog de en fikapause på Loftkafeét och imponerades av den fina miljön. När huset i Ställdalen dök upp på husmarknaden var det naturligt att åka på visningen. Dom konstaterade att huset var lagom stort, i gott skick och priset överkomligt . Det blev köp och det har de inte ångrat.

De hade surfat runt på nätet och bekantat sig med Ställdalen och Ljusnarsbergs kommun. Ett litet minus var att det inte fanns någon affär i byn men det hade det inte funnits i Rånäs heller. Så att klara vardagen skulle inte bli mer komplicerat än tidigare.

Så för 2,5 år sedan gick flyttlasset till Ställdalen. De var helt öppna för vad som komma skulle och förstod att de måste jobba själva för att komma in i samhället Det blev precis så bra som de hoppats. Nu har de etablerat sig i byn.

Från att ha ett relativt liten kontakt med föreningslivet är nu båda mycket aktiva. Det är PRO, Byalaget, Fotoklubben, Kopparbergarn och Naturstudieklubben. Alla behöver dom tillskott av nya medlemmar med nya ideér och kunskaper.

Erik har invalts i några styrelser.

Maritta har tagit det lite lugnar men är nu på god väg att ge föreningslivet lite mer tid.

Naturen har blivit en viktig del i deras vardag. Det är framförallt alla fina naturreservat som finns runt Ställdalen som de håller på att upptäcka. Visst har de varit ute i naturen när de bodde i Rånäs men inte lika intensivt. Där blev det främst svamp och bärplockning. Arbete med resor tog mycket tid och det fanns inte så mycket orörd natur där. Nu njuter de över att kunna ta med matsäck och ägna några timmar åt naturupplevelser.

Kopparbergarn gjorde intervjun i solen på altanen till deras villa. Solen sken och fåglarna kvittrade. Maritta och Erik är mycket trevliga att prata med så man förstår att de haft lätt för att komma in i gemenskapen.

Det blev ett långt och mycket trevligt samtal med kaffe och semla.

Text:Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

Kommentarerna är avstängda