News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Det kulturella och litterära Landet Stadra

Det kulturella och litterära Landet Stadra

15-08-08
stadra9

Kopparbergarn skriver som bekant om sånt som händer i Ljusnarsbergs kommun med omnejd och hur långt denna omnejd sträcker sig, beror på hur intressanta saker man kan finna. Eftersom ett par av Kopparbergarns reportrar flyttat ut till denna omnejd, känns det helt rätt att just nu sätta gränsen lite bortom Kärvingeborn.

stadra8

Fredag eftermiddag for vi åt Norahållet och tillbringade kvällen i Landet Stadra där Stadra Teater finns och där man kan få uppleva helt fantastiska berättelser och teatrar.

stadra7

Fantastisk och rolig är också idén att sätta upp en massa blåmålade stolar i träden efter vägen. De sitter där och bara väntar på att någon ska få lust att hoppa upp och sätta sig och njuta av utsikten. Eller så ropar de:
– Kom och besök oss här! Vi har mycket att bjuda på.

stadra3

Kvällen var vacker och solen dalade över Grecken, där ”Stadramålarna” skulle komma att ställa upp sina stativ och måla den vackra utsikten. Nja, de stod förstås inte ute i naturen, utan allt utspelades på den vackert dekorerade sommarscenen, som byggts upp i ett före detta magasin.

stadra6

Redan vid framkomsten till området, fick vi ett trevligt välkomnande och sedan kunde vi köpa program,

stadra5

lyssna till en dikt av Edith Södergran

stadra4

och köpa lotter. Av de fem Kopparbergarns reporter köpte, hade en nr. 17 och det visade sig vara en vinstlott. En burk mandarinklyftor kom med i handväskan.

Men nu till själva evenemanget.

stadra11

Stadramålarna är en pjäs med mycket litterärt och konstnärligt innehåll författad och regisserad av Johan Bernander. Magnus Wetterholm, som redan tidigare var känd av oss som en mycket framstående sångare och diktläsare, var förstås lika strålande den här kvällen, men han var långt ifrån ensam. Här finns ett team av duktiga skådespelare, som arbetat ihop sig till en mycket genuin enhet.

stadra12

Intriger och konflikter ingår förstås i spelet, precis som det ska vara, när det handlar om mänskliga relationer, där det gäller att passa in och även känna att man gör det.

stadra13

Pjäsens Grand Old Lady, fru Helga Muhrén spelad av Eva Haldert, hade mer i sinnet än vad de övriga kunde ana och visar sig ha oanade talanger. Talanger hade även Bengt Braskered, här med på bilden, när han i skepnad av Georg Nielsen dansar charleston i klänning och höga klackar under en maskerad. Helt tokigt fantastiskt! Tyvärr har vi ingen bild på det.
– Dansa i höga klackar ska man kunna i det här yrket, sa han själv efter teaterns slut.

stadra14

Sceneriet var enkelt, träddekorationerna mycket vackra och Stadramålarna ”målade” på imaginära dukar upphängda på höga stafflin. Här dryftades frågan om människans vilja till tävlande och att vara bättre än andra. Ändå skulle ju måleriet utmynna i en gemensam utställning.

stadra2

Under pausen kunde man köpa fika och sitta nästan nere vid Greckens strand.

stadra1

Så ringdes det till andra akten och spelet kunde fortsätt.

stadra10

Efteråt berättade Magnus Wetterholm, att man har haft med barn sedan 2007, här på bilden Molly Vuotari, Måns Hammarström och Neryse Klaassen.
– Vi har en scenskola för barnen 1 gång/vecka och de får vara med och agera om de vill. Vi har två lag med barn och meningen med deltagandet är att de ska få bra verktyg för framtiden och goda minnen med sig i livet.

Vidare berättade han att besökarna har varit många den här sommaren.
– Men man kan alltid önska att de vore ändå fler, kommenterade han.

Spelet pågår ytterligare en vecka, så det finns således fortfarande chans att se, höra och uppleva det hela.

I Stadra har man också Poesi i Sommarnatten kl 20.30

Kommande är:
8 augusti → Elmer Diktonius – Litteraturvetaren Sten Wistrand
15 augusti → Erik Axel Karlfeldt – Litteraturvetaren Sten Wistrand
Plats Lilla scenen, Stadra

Den 19 augusti klockan 19 berättar fartygshistoriker Claes-Göran Wetterholm om Flyktingkatastroferna på Östersjön 1945 och
den 20 augusti klockan 19 berättar Solveig Ternström om sin väg från Dramaten till riksdagen
Plats Båda på Stadra Teater

Man har också familjeföreställningar

22 och 23 augusti klockan 15 är det Dockteaterfest med Dockteaterverkstan
22 augusti kl 15 – Sällsamma händelser på Larssons Lager (från 6 år)
23 augusti kl 15 – Apkonster (från 3 år)
Clownen Bulgo inleder på Teaterplan båda dagarna.

Se mer på Stadra Teaters hemsida stadrateater.se där det också går att beställa biljetter.

Text: Inger Aftonljus
Foto: Björn Öringbäck och Stadra Teater.

Kommentarerna är avstängda