News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Det finns bra kött

Det finns bra kött

2020-03-01

I debatten om miljö och klimat har köttproduktion blivit en stor diskussionsfråga. Särskilt korna har fått mycket kritik för sitt fisande och att de äter det som vi människor skulle kunna äta istället. Till viss del är det sant, för många bönder tar i sin penningiver inte tillräcklig hänsyn till klimatet, i synnerhet i de länder där lagstiftningen inte är så hård. Vi har också i TV-program fått se, hur mjölkkor far illa även i svenska gårdar av ägare, som inte tar hänsyn vare sig till djur eller natur.

Men det finns alternativ. Inte så långt från våra trakter, nämligen i Lilla Väsby, Fjugesta söder om Örebro jobbar ett ungt par, Ida och Arvid Andersson, för att skapa ett bra liv för de djur de föder upp. Med tre små barn, katter, hundar och en hel mängd andra djur blir dagarna fyllda av uppgifter, som de ser som livets kraft och allt fler har upptäckt, att deras strävan ger ett gott resultat.

Att vi från Kopparbergarn åkte dit, beror inte på att vi tänkte göra något reportage, men Ida har varit elev hos oss, både Björn och Inger, under en 6-årsperiod i Lindesberg. Dessutom ville vi ta med oss ett par glesbygdsgrannar, Matti och Carina Hillhed, som också jobbar för en bra köttproduktion här på en udde i Kärvingeborn. På så sätt kunde de båda paren dela erfarenheter och idéer. 

 

Det blev en fantastisk utflykt. Vi fick se djuren och många är de. Det här är ”barnkammaren”, där de små kalvarna går med sina mammor. Längst bort finns en öppen port till utegård.

Söta kalvar som diade eller vilade. Arvid berättade att han sett att en ko plötsligt hade tre kalvar som diade henne, så det är snälla och lugna kossor.

Här fanns tre tjurar med rejäla tjurnackar. Även de var lugna och nyfikna och ville gärna, att matmor skulle stryka dem på mulen eller klia dem på ryggen med en potatishacka. Fåren var brokiga och hönsen kacklade, där de gick omkring och pickade. 

I Lilla Väsby finns en gårdsbutik där man kan köpa både kött och korv förutom produkter Ida tagit hem från andra leverantörer som honung, cider och lite annat. Fåren ger också skinn, som hon låter garva och har på det sättet fina plädar till salu. 

Vi handlade förstås och andra kunder kom också dit. Det var ju fredag och då är gårdsbutiken öppen på eftermiddagen. 

– Det är så roligt säger Ida, för jag trodde först, att det kanske skulle komma ett par tre kunder, men det blev många fler.

Så det går både att handla direkt och att beställa köttlådor av olika storlek hos Lilla Väsby Gård

Text: Inger Aftonljus
Foto: Björn Öringbäck

 

 

Kommentarerna är avstängda