News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Den omvända gymnasiemässan

Den omvända gymnasiemässan

17-12-08
Den skolmässa, som genomfördes i tisdags kallas omvänd gymnasiemässa för att skolan bjuder in arbetsplatser och andra skolor, för att de ska få möta eleverna på Kyrkbacksskolan. Kopparbergarns reporter tog sig dit och imponerades av hur många som ställt upp för eleverna skull.

IMG_4792

Direkt när man kom in stod representanter från Kopparbergs bryggeri. De hade ingredienserna, som var tre till antalet, hur man brygger öl, men de bjöd även på frukt och cider, vilket var uppskattat av eleverna.

Den här mässan gör, att eleverna kan stanna på sin skola, i stället för att behöva ta sig ut och besöka skolor och arbetsplatser, något som tar mycket tid och innebär resor. Alla elever från åk 4 – 9 får komma ner till gymnastikhallen och besöka mässan under dagen på lite olika tider. Där får de gå runt med papper och penna och anteckna vad de kan ta reda på. Frågorna rör sig om vilken utbildning som krävs för olika yrken och förstås vilken lön man kan förvänta sig. Arbetstider är en annan uppgift, som kan vara viktig.

IMG_4793

I ett stånd stod Josefine Karlsson från Ställbergs mekaniska, ett företag som specialiserats på maskinbearbetning av metalldelar.

IMG_4794

Efter det kunde man hitta Bandstål samt Makromould från Bångbro. De första säljer processade kapade band i längder till försäljning, medan Makromould tillverkar pluggar och dylikt för plastgjutningar. Det tycks vara mycket att fundera över och tänker gör man bra med pennan i munnen.

IMG_4795

Vidare hittade man Cabinova, ett företag som sysslar med elektroniska uppfinningar och uppdrag.

IMG_4796

Med på mässan var också Henrik Andersson och Fanny Edstam Jansson från Polisen. De var där för att visa delar av sin verksamhet. Eleverna var förstås nyfikna och undrade om mycket.

IMG_4798

Vid ett sådant här tillfälle kommer naturligtvis representanter från kommunen, här kommunchefen Bo Wallströmer.

IMG_4800

I ett stånd stod Gunilla Pöschhacker och berättade om sitt uppdrag. Det är henne man kan fråga, om man är intresserad av att starta eget och eleverna var mycket intresserade.

IMG_4802

Saferoad, som representerades av Mats Lindgren, berättade att de gör betonggjutningar här i Kopparberg och de även har en fabrik i Köping där de tillverkade trafikskyltar. Eleverna frågar, lyssnar och antecknar.

IMG_4804

Till sist var det representanter från Lindeskolan, som visade upp en nystartad avdelning, som heter Teknik College. Den ska mer eller
mindre skräddarsy utbildningar till företagen. Att Lindeskolan har många fler utbildningsvägar, får eleverna förstås också veta och att de kan söka fler gymnasier för sina fortsatta studier.

Text och foto: Sture Ekmark

Kommentarerna är avstängda