News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Den fullständiga berättelsen

Den fullständiga berättelsen

15-08-14

_DSC0493

Den fullständiga berättelsen om Ljusnarsbergs kommun och resten av världen. Det är titeln på den föreställning som The Non Existent Center inbjuder till den 19, 21 och 22 augusti. Kopparbergarn har varit till Ställberg och träffat några av de nyblivna gruvägarna och deras vänner.

_DSC0481

Karin Liljeroth och Sara Parkman tog emot oss och berättade om nästa helg och vad som händer då.

Det blir en helkväll, som börjar vid Folkets Hus i Kopparberg, fortsätter per buss till gruvan i Ställberg, där nästa akt utspelas och där förtäring intas i den gamla matsalen med originalmålningar från tiden då gruvdriften var i full gång.
Vid gruvan blir det också levande berättelser, blandade med inspelade sådana, och de medverkande är till en del infödda och till en del inflyttade. Sedan blir det busstransport tillbaka till Folkets Hus i Kopparberg, där kvällen avslutas.
Trots att vi håller till vid en gruva, så blir allt under kvällen ovan jord, berättar Karin och Sara.
Titeln på föreställningen må vara pretentiös i överkant, men syftar förstås på de många olika perspektiv man kan välja bland när man beskriver en plats och dess förutsättningar i dåtid, nutid och framtid. Kommer Ljusnarsberg att vara folktomt 2070 som Dagens Samhälle profeterade 2014, eller finns det en annan framtidsbild?

Under rundvandringen blev vi presenterade för flera medarbetare.

_DSC0476

Carl-Oscar Sjögren hann med en ståfika innan det bar iväg till jobbet igen.

_DSC0485

Där ute var Eric Sjögren och några andra i full färd med scenarbetet.

_DSC0492

Scenbyggare Omar Doucouri är volontär och deltar i verksamheten vid Ställbergs gruva.

.

_DSC0496

Inne på kontoret jobbade Jonas Gren och David Biljou med reklamen.

DSC0497-375x550

Deema Marrouch som bor i Kopparberg, är en av fem skådespelare i föreställningen.

Det blir tre föreställningar, berättar Sara Parkman. Men varje kväll har bara 50 platser, eftersom bussen inte tar fler. Så det gäller att vara ute i tid. Biljetter kan förbokas på www.kulturbiljetter.se.
Priset är 200 kronor, men pensionärer, studerande och arbetslösa betalar 120. Barn under 16 år går gratis. I priset ingår bussresan till och Ställberg och tillbaka, samt förtäring på platsen.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentarerna är avstängda