News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

De flyttade till Bergslagen

De flyttade till Bergslagen…

15-08-10
stolpen2

… och trivs här!

Bland åhörarna till den öppna paneldebatten under Hyttdreva, som vi skrev om igår, fanns Johan och Johanna Stolpen, som för fyra år sedan flyttade till Hällefors.

Debatten handlade om landsbygdsutveckling och om delaktighet i det som händer och Johanna berättade att hon och hennes man valde att efter studietiden i Umeå, flytta till Bergslagen, och närmare bestämt till Hällefors.

Johan är ursprungligen värmlänning, men efter en tid som industriarbetare i Arvika, bestämde han sig för att utbilda sig till lärare, och kom in på lärarhögskolan vid Umeå universitet.
Där träffade han Johanna, som också studerade på universitet, men på socionomlinjen.

I Hällefors fick Johan jobb på folkhögskolan, och lite senare hittade även Johanna ett jobb för sin kompetens.
Båda tycker att det känns bra att bo i Bergslagen, och vill medverka till att landsbygden kan utvecklas på ett sätt som gör det bra att leva här.
– Jag har aldrig tidigare känt mig så delaktig som nu, sa Johanna.
Johan hade redan som värmlänning tagit ställning i politiken och numera är han ordförande i Hälleforsvänstern.

Om Bergslagens problem med arbetslöshet säger Johanna:
– Jobben finns, men de kräver ofta en annan kompetens än den som de arbetslösa besitter. Det kan kännas svårt, men man måste tro på sig själv och sin förmåga att utvecklas.

Det är något som Kopparbergarns reporter håller helt med om, och förresten, är inte hela Kopparbergarn ett exempel på detta? Saknar man en lokaltidning, så gör man en!

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentarerna är avstängda