News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Dansflugan har nått Ställdalen

Dansflugan har nått Ställdalen

2021-03-08
Folkets Trädgård i Ställdalen hade årets premiär med dans. Trots hård nordanvind kom både barn och vuxna. Även en liten publik gladdes åt den fina stämningen som uppstod. Det är inte svårt att hålla Coronaviruset på avstånd utomhus.

Linnea och Mimmi, som gett dansen i Ljusnarsberg ett ansikte, var instruktörer. Under deras handledning dansades det snart den mycket populära dansen Jerusalema Challenge. Det var också Elin Hectors (från Folkets Trädgård) idé att göra denna Jerusalema Challenge i Ljusnarsberg.

Deras koreografi innehöll många olika steg och rörelser. Det tillsammans med den rytmiska musiken gjorde att det blev glad stämning i trädgården.

De yngsta deltagarna gick in för dansen med stor inlevelse.

En hund i publiken tyckte att han och matte också skulle delta.

Linnea och Mimmi berättade att ursprunget är Angola.
Från början var det en gospel. Dansen bara uppstod. Man dansade vid alla tillfällen när man stod upp t.o.m. stod man upp och åt. Så spred den sig över hela jorden. Den dansas överallt både på arbetsplatser, inom olika yrkesgrupper och privata sammanslutningar. Många av danserna sprids sedan på sociala medier.
I Ljusnarsberg håller Linnea och Mimmi på att inspirera företag och andra sammanslutningar till att dansa och göra en video. De hämtar sedan in materialet för en samlad visning som kommer att finnas på sociala medier så småningom.

Dansen från Folkets Trädgård kommer att bli en av dem.
Det är roligt när någon kommer på en idé som samlar och gläder många utan att man behöva mötas fysiskt. Vi behöver det i dessa tider av isolering.

Mimmi och Linnea berättade också att de fysiskt starta upp sina dansgrupper igen. Under en tid har dansen skett digitalt. För att få tillräckligt små grupper har man fått dela deltagarna på olika rum. Det blir ett riktigt pusslande eftersom de har ett 70-tal barn och ungdomar inskrivna. Sedan de bildade en särskild grupp för pojkar har ett 10-tal anmält sig för att lära sig dansa. De som säger att barn och unga inte vill röra sig skall titta på vad dessa unga tjejer har inspirerat andra unga till.

Det blev en riktigt trevlig timme i Folkets Trädgård. Kopparbergarn lämnade platsen med ett leende på läpparna och en stor glädje inombords.

Vill passa på att informera om att 21 mars startar en studiecirkel i att praktiskt genomföra ett evenemang i Folkets Trädgård. Den 28 mars startar en studiecirkel som handlar om odling. Den leds av Per Klingberg och Tomas Andersson. Den pågår under odlingsperioden i Folkets Trädgård. Båda cirklarna har Byalaget som arrangör.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

Kommentarerna är avstängda