News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Dan Anderssondagen i Strömsdal

Dan Anderssondagen i Strömsdal

16-08-05
100_0170

På onsdagen var det Strömsdals Hembygdsvänners tur att anordna festligheter i den vecka där dom flesta byar ordnar en massa kulturella aktiviteter. När klockan passerat elva fanns ett hundratal personer samlade för att ta del av begivenheterna.

100_0173

Man kunde till exempel titta på en enastående produktion av tovade figurer varav många var exakt kopior av riktiga personer gjorda i en speciell teknik utan såpa men bara med en liten virknål som enda redskap.

100_0172

Titta gärna in till henne i ateljén i Grangärde Hon kallas inget annat än Tova Tant-Eller också kunde man se en massa fina foton på djur, som Ställdalens fotoklubb hängt upp.

100_0174

Vid middagstid började underhållningen från scenen av den trubadur som framförde en lång rad av visor som mycket väl passade in här och de flesta var Parlingvisor. Eftersom Nisse hade bott här på Hyttbacken, kom alla vi äldre ihåg när det var möten där och ungdomarna spelade revy och Nisse bland andra ungdomar skrev visor och dikter. En av visorna hörde jag som trubadurens mor Maja hade ett finger med i. Spelemannen som växt upp i grannbyn Palahöjden känner de flesta igen och det finns ingen som har den dialekt som passar in mer än Leif Nilsson. Dessutom känner han alla som är förebilder i visorna. Det var Strömsdals sätt att hedra Nisse och det enda som finns kvar är Parlingmuseet, Minnesstenen och alla minnen som sitter i väggarna.

100_0171

Kaffe, smörgåsar och lotter försvann och till slut även publiken som drog vidare mot Gravendal.

Uppfattat text och foto Leif i Nittkvarn

 

Kommentarerna är avstängda