News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Dags för hemresa

Dags för hemresa

2020-09-04
Hallå alla Kopparbergarns läsare och medföljare på min semestertripp!

Det har blivit dags att ställa kosan söderut mot välkända trakter, men den här gången ska vi ta inlandsvägen. Många sjöar och vatten ska passeras

och efter ett antal mil har vi åter kommit till Vindelälven som vi passerar i Lycksele

där utvandrarna står staty på ett av brofästena mitt i älven.

Mäktig är den. Många vackra vyer och här säger bilderna mer än jag kan beskriva så varsågoda.

Efter någon timmes färd genom denna vackra trakt, som tog lite längre tid än brukligt pga ett asfalteringsarbete som sträckte sig 30 km och där i princip hela vägen var bortfräst, gjorde det evinnerliga kaffedrickandet under resans gång sig påmind och som ett sesam öppna dig dök den nygjorda rastplatsen Kullerbacka i utkanten av Åsele upp.

Resan går vidare och snart är det dags att passera Ångermanälven igen och lika mäktig även i den här änden.

Eftersom vi befinner oss i Lappland, så måste vi väl ändå få se en

men det var faktiskt den enda vi såg på hemresan, vi hade däremot sett några tidigare under veckan. Nästa anhalt blev Kraapokhe som Dorotea heter på lappska eller samemål som det heter, vet inte vilken av dialekterna ändock. Här blev det lunch och hundpromenad innan resan fortsatte. Nu följer vi Ångermanälven en bit, så mycket vatten blev det på bilderna

och naturligtvis vidsträckta skogar, men det kanske jag redan nämnt.

Nästa anhalt blir Strömsund och Hembygdsgården för en fika och med kameran kvar i bilen. När vi tog en promenad fick telefonen bli det som skulle återge den, men min telefon har förpassat sig till telefonhimlen så bilderna på Beppe Wolgers museet och alla gamla fina byggnader tog den med sig på färden. Nåja dags att ställa färden mot vårt nattlogi och då ska vi återigen över en mäktig älv, ni kanske minns statyn norr om Timrå. Här är den älven igen ca 20 mil mot nordväst och inte mindre vräkig här. För er som sett bildspelet över Ångermanälven på Högakustenbron på FB kanske minns att det pågår ett vägarbete eller rättare sagt målningsarbete där. Här finns bildspelet https://youtu.be/6TCiz2WBczl eller sök på Benny Collin. Broarbete men inte lika omfattande men några bilder blev det naturligtvis.

Färden fortsätter och vi passerar Vindelälven ett antal gånger. Undrar varför den heter Vindelälven. Är det för att den ”vindlar” sig fram?
Här ser vi tecken på, att vandaler inte bara finns i Kopparberg utan tydligen finns lite varstans.

Vi närmar oss Östersund och ett bevis är detta.

Även här finns eller har funnits en flygflottilj. Nu rullar vi på och efter en liten incident som försenade oss, men en timme har vi hamnat i Sveg och vårt delmål.

Resan återupptas senare.
Text och bilder: Benny Collin

Kommentarerna är avstängda