News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Cancer – vanligare än du tror

Cancer – vanligare än du tror

15-10-10
crk-band

Det är mycket ståhej nu om Rosa Bandet-kampanjen. Överallt i tidningar och affärer möts man av en önskan att få sälja rosa band och samla in pengar. Det är helt fantastiskt att så många engagerar sig och att så många ställer upp.
Men ibland får jag en fundering över varför vissa cancerformer får så mycket mer uppmärksamhet än andra. Barncancer – javisst – barn drabbas ju alldeles för tidigt i livet om de får cancer. De ska få vara glada och friska och kunna leka och rasa tillsammans.

Det finns en form av cancer man inte pratar särskilt mycket om, prostatacancer. Frågan är varför. Det är faktiskt Sveriges vanligaste cancerform. Den kommer dessutom smygande och är ofta långsamt utvecklad. I åratal kan en man gå omkring och ha cancern växande utan att det märks. Det är dessutom en besvärlig cancerform. Att den mest drabbar män 50+ och upptäcks vanligast i 70-årsåldern, gör den inte trevligare.
Det finns ett sätt att kolla, om inte absolut säkert. PSA-värde har ni kanske hört talas om. Om det är högt, kan det bero på prostatacancer, men man kan ha högt PSA-värde och ändå inte ha cancer. Det har gjort att många läkare avråder från att ta provet.
– Det kan göra att man går och oroar sig i onödan, sa en läkare.

Men om man har en växande svulst på prostatan då? Kunde inte män få en koll då och då efter 50?
Oftast upptäcks cancern därför att personen börjar ha svårt att kissa. Strålen blir så svag och trycket uppstår så ofta, att man får gå flera gånger om dagen och även på natten. Det kan vara naturlig prostataförstoring, men det kan också vara cancer.

Så var det med maken. Av en tillfällighet togs ett PSA-prov, som visade sig vara mycket högt. Han hade tur att komma under vård i tid. Cancern hade vuxit länge och svulsten var stor, men efter intensiv strålning, verkar det som om den är övervunnen. Han blev också skannad i resten av kroppen, men man hittade ingen spridning.

Kvinnor däremot får regelbundna kallelser till mammografi.
– Det är bra om man upptäcker cancer i tid, låter det då.

Själv hade jag fått en smäll på ett bröst, när jag städade nån vecka före mammografin och det visade sig som en grå fläck vid undersökningen. Jag fick en ny kallelse, så att de vidare skulle undersöka fläcken. Jag anade att det var svullnaden efter smällen, men visst kände jag en viss oro, om det kunde vara …. det där man helst inte vill tänka på. Men vad gör det att oroa sig en kort tid, om man sedan får veta att allt är OK.

Hur vanligt är det då? Klart är att prostatacancer är den vanligaste formen av cancer. Dessutom är dödligheten nästan dubbelt så hög som för bröstcancer, även om den sjunker, liksom i övriga cancerformer.  Den cancerform, som har högst dödlighet är lungcancer och den drabbar ju både män och kvinnor. Det här står att läsa på Cancerfondens sida, för den som är intresserad. Man kan också få veta, att prostatacancer är ärftlig, så om den finns där i släkten, så ska man kanske hålla koll på sig själv.

0_bl__bandetstor_jpg

Det finns ett blått band, en pin för att samla pengar till prostatacancerforskningen.

0_bl__mustaschr__ttstorlek_kopia2_jpg0_FullSizeRender_jpg

Det finns också små trevliga mustascher som pins, tröjor, böcker och annat. Företag kan ha ett ställ med sådana, så att man kan köpa och man kan också handla dem på Internet på Prostatacancerförbundets hemsida.

Där kan man också se olika kampanjer i olika delar av landet. Tyvärr, tycker jag, handlar kampanjerna mest om föredrag och deltagande på olika mässor och inte som med Rosa Bandet om stora driver i tidningar och öppna handeln. Kan det vara så, att prostatacancer är lite skämmigt? I så fall tycker jag att vi ska göra något åt den saken.

Inger Aftonljus

Kommentarerna är avstängda