News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Bulgarisk folkmusik i Bångbro

Bulgarisk folkmusik i Bångbro Folkets Hus.

2018-03-19
Perunika, en vokalensamble som framför bulgarisk folkmusik i arrangemang för kvinnoröster, underhöll en talrik publik i Bångbro Folkets Hus.

IMG_1124_650px-1

Kören består av 20 välsjungande kvinnor, varav flera har musiken som yrke.

IMG_1140_redigerad-1

Deras dirigent heter Michael Deltchev och är född i Bulgarien. Numera bor han i Århus i Danmark. Han åker till Stockholm en helg i månaden och tränar med Perunika.

Innan konserten var det två timmars workshops för kvinnor som ville lära sig lite om bulgarisk folkmusik och dess framförande. 14 kvinnor anmälde sitt intresse.

IMG_1117_650px

Två av dem, Kajsa Karlsson och Birgitta Streith, pratade Kopparbergarn med. De berättade att de haft två trevliga timmar tillsammans med körmedlemmarna. Tekniken att sjunga på är gammal och helt unik. Man sjunger rakt, starkt och i många tonarter. Bulgarien gränsar till arabländerna gör att musiken till en del är influerad därifrån.

IMG_1132_650px-1

Så började konserten. 20 kvinnor som sjunger A cappella är mäktigt. Publiken fick uppleva inte bara sång. Det var mycket starka känslor och ljud, nästa instrumentellt, med i visorna.
Hela konserten sjöngs på bulgariska men i programmet fanns en kort beskrivning på svenska som gjorde att man förstod innebörden i sångerna.

IMG_1127_650px-1

En av körmedlemmarna berättade att det fanns en bulgarisk damkör i Stockholm som hon fick kontakt med och blev helt begeistrad i sångtekniken. Den kören är idag stommen till Perunika.

Det är svårt att med ord förklara upplevelsen. När sången om Dimjaninka som speglar sig i brunnen började, var det så starkt så jag hoppade till i stolen.
Efter den sjöngs en koral som var mycket mjuk och drömmande. Mellan dessa ytterligheter är bulgarisk folkmusik.

IMG_1146_650px-1

En annan körmedlem, klassisk konsertpianist, delgav publiken sin erfarenhet om den bulgariska folkmusiken. Redan vid första uppvärmningen insåg hon att den var ett fantasiskt sätt att uttrycka sig på.

IMG_1143_650px-1

Michael Deltchev gjorde något som inte är vanligt för en dirigent han gjorde ett eget framträdande. Han sjöng och spelade trumma. Michael bevisade att även en dirigent kan vara en god musiker och sångare.

Kören sjöng en sång om en kvinna vars man satt på krogen och inte var hemma hos familjen som andra män. Den startade med en hård tramp i golvet. Sången fortsatte med ilskna röster och många hårda tramp i golvet. Även om man inte förstod orden fick man innebörden helt klar för sig.

IMG_1135_650px-1

En sextett sjöng om flickan som fick reda på att hennes trolovade skulle gifta sig med en annan.
Många sånger var romatiska men det fanns också de som handlade om fosterlandskärlek. Taktväxlingar och olika ljud gjorde att sången blev mycket tät.
Publikens applåder vill inte ta slut så Perunika bjöd på ett extranummer.

IMG_1119_650px-1

Thomas Lundkvist avtackade dem och sade att de egentligen borde ha medalj.

IMG_1157_650px-1

Thomas höll vad han lovade så medaljer delades ut till Perunika.
Jag förstår att Kajsa och Birgitta hade haft en trevlig stund med dessa härliga kvinnor och deras dirigent Michael. Det fanns så mycket glädje och professionalitet i deras framträdande.
En helt fantastisk upplevelse var till ända.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

Kommentarerna är avstängda