News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Bryggeriet 20-årsjubileum

Öppet hus på Bryggeriet

2014 05 27
Mer än 1000 personer hade föranmält sig till bryggeriets 20-årsjubileum, men eftersom alla var välkomna även utan föranmälan, blev det nog snarare det dubbla antalet besökare under måndagseftermiddagen då Kopparbergs Bryggeri firade med öppet hus.

DSCN1582

Redan före klockan 15:00 köade förväntansfulla människor utanför grindarna och där innanför rådde in i det sista febril aktivitet.

DSCN1583

Så gick då grindarna upp och folkmassan vällde in, men utrymmena var goda och allt var välordnat in i minsta detalj.

IMG_6208

På flera ställen serverades drycker till de besökande, som kunde välja mellan lättöl och alkoholfri cider.

IMG_6209

Dessutom kunde man få tunnbrödsrullar med skagenröra eller rostbiff.
För barnen fanns bland annat hoppborgar uppställda.

IMG_6212

Men Veldin och Benjamin tog det lugnt och svalkade sig med varsin cider.

DSCN1591

Framför den nya lagerbyggnaden stod några av transportfordonen uppställda till beskådande och särskilt den stora ”ciderburken” väckte förtjusning.

IMG_6211

Hyttsextetten spelade bland annat typisk brunnsmusik och avlöstes senare av Johan Eliasson som sjöng och spelade gitarr.

DSCN1607

DSCN1590

Till det mest intressanta hörde förstås själva visningen av lokalerna och tillverkningen. Tyvärr rådde strikt fotograferingsförbud under hela rundvandringen inne i anläggningen, så våra läsare som inte själva hade tillfälle att delta, får nöja sig med vår verbala framställning.

DSCN1586

Den som aldrig tidigare varit inne i ett bryggeri, slogs ju av hur rent och fint allting är, men besökarna fick faktiskt en försmak av detta redan vid entrén där alla måste sätta på sig en skyddsrock av plast och en dito mössa, samt tvätta händerna med tvål och vatten. Sedan var det bara att följa den med breda plastband markerade vägen förbi jäsningskammare, kyltankar och olika system där burkar, flaskor och fat fick påfyllning av dryck.
Inte för att en lekman som undertecknad begrep mycket av det som visades, men det är i alla fall en intressant upplevelse, och bor man i Ljusnarsbergs kommun, bör man naturligtvis ha varit där åtminstone nån gång.

IMG_6216

Kopparbergs bryggeri har ju under de 20 gångna åren förvandlats från ”ingenting” till kommunens största företag med produkter som vunnit världsrykte och som hela tiden sprids till nya länder och marknader.

I minglet syntes bland andra Peter Bronsman själv, Platschefen Richard Voigt, Kommunalrådet Ewa-Leena Johansson med flera…

IMG_6206IMG_6222 IMG_6220

De 20 årens historia presenteras i ett påkostat jubileumshäfte, som ingick i den presentkasse som besökarna fick med sig när man gick hem. I kassen fanns också en flaska cider och ett glas med dekor.

IMG_6213

Vid 18-tiden var det så dags för VD:n Peter Bronsman att hålla ett anförande, vars innehåll vi återkommer till i kommande artikel.

Text: Björn Öringbäck
Bilder: Sture Ekmark och Björn Öringbäck

Kommentarerna är avstängda