News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Brors storgäddor

Brors storgäddor.

Vaknar några minuter över fyra. Har nu sovit en fyra timmar och är långt ifrån utvilad. Ett påträngande behov pockar till toabesök. Återvänder till sängen i förhoppning att åter falla in i en god nattsömn. Men tji fick jag. All trötthet är borta. Nu påminns jag istället om gårdagens korta besök av vännen Bror Johansson. Resterande tid innan John Blund vecklar ut sitt paraply över mig planerar jag ett tilltänkt reportage i Kopparbergarn om mötet med Bror. Vid sjutiden sitter jag vid datorn och skriver ner nattens tankar vilka redovisas nedan.

Skymningen sänker sig över Ställdalen. Min gumma Thyra och jag har just avslutat dagens huvudmåltid. En bil rullar in på gårdsplanen. Steg hörs från yttertrappan. Någon bultar på dörren. Reser mig från bordet och går och öppnar. Utanför står vännen Bror med ett brett leende. Bror kallar jag ofta lillebror, för Bror är tre månader yngre än mig. Fyller inte 83 förrän i juli.

Hej Bengt, ta fram kameran, var brors hälsningsord. Jag begrep genast vad som var att vänta. Ytterligare en storgädda. De senaste åren har dessa hälsningsord upprepats två gånger tidigare. Vid senaste tillfället vägde gäddan 14,6 kilo.

När jag kommer med kameran står Bror med gäddan färdig bör bildtagning. Jag höjer kameran, trycker på avtryckaren. Inget händer. Vad nu då. I det svaga ljuset kan jag inte se reglagen på kameran. Är du inte klar än, säger Bror. Jag orkar inte hålla den längre. Jag skyndar in efter en annan kamera. Bror stånkar men jag får några bilder.

Denna gädda är ännu inte vägd, men Bror uppskattar vikten till minst 12 kilo. Jag uppmanas följa med till bilen. I en balja i bagaget är ytterligare en gädda. En liten en, säger Bror. Denna pyttelilla gädda uppskattar jag vikten till mellan 5 och 6 kg. Ingen dålig dagfångst. Cirka 18 kilo gädda orensad. Inte illa. Dagens gäddor är tagna på Sågdammen i Ställdalen.

Reporter Bengt Lundell.

Kommentarerna är avstängda