News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Bronsman berättar

Bronsman berättar

IMG_6221

När Kopparbergs bryggeri 20-årsjubilerade var naturligtvis Peter Bronsmans tal höjdpunkten. Att återge talet i sin helhet är inte möjligt, men här kommer ett referat.

Att bröderna Peter och Dan-Anders Bronsman blev bryggeriägare 1994 var något av en slump. De var i grossistbranschen med anknytning till dryck då Peter läste i den allra sista utgåvan av Bryggerinytt att Kopparbergs bryggeri var till salu och därmed var intresset väckt.
Bergslagens Sparbank kontaktades i mellandagarna 1993 och en mäkta förvånad P O Olsson kunde snabbt ordna med finanserna och den 18 mars fick bröderna nycklarna till det då skrotfärdiga bryggeriet.
Olsson tipsade också om Wolfgang Voigt, som tidigare jobbat på bryggeriet och med dennes hjälp samt ytterligare en handfull människor lyckades man få till stånd ett fungerande bryggeri.
Det första egna öl som bryggdes var Kopparbergs Fat och senare på året kom även julöl men sedan kom en riktig smäll i och med att brand uppstod i lagringstankarna och i stort sett hela bryggeriet blev förstört. Det beräknades att det skulle ta ett år att bygga upp igen och arbetare måste friställas. Men hoppet gavs aldrig upp och nya tankar kom på plats.
Nästa steg blev en förfrågan från svenska systembolaget, som önskade en cider i returglas. Grunden blev en äppelcider av engelsk typ och den rönte stor uppskattning. Men hur skulle man gå vidare? Jo man söker upp svenskarnas turistmål och får fotfäste där och så ställer man upp i en tävling i England där cidern från Kopparberg får förstapriset! Därmed var succén ett faktum. I land efter land slog produkten igenom och spridningen ökar år från år.
Kopparberg har blivit ett starkt varumärke i hela världen och Peter berättade om sin vision om ett samarbete med kommunen och även privata intressen för att utveckla turismen på orten. Han menade att eftersom Kopparberg har en så positiv klang ute i världen, vill han kunna erbjuda positiva upplevelser av hela kommunen för de gäster som besöker bryggeriet.
1999 togs namnet Sofiero upp till Kopparberg från Sofieros bryggeri i Laholm och redan första året slog det bland annat Pripps försäljningssiffror.
2002 inköptes Zeunerts bryggeri i Sollefteå och på världsutställningen för öl i Kalifornien 2004 tog man hem både guld och silvermedaljerna för Zeunerts och Sofiero.
Som en stor del av förklaringen till framgångarna lyfter Peter Bronsman fram sin personal. ”Världens bästa” säger han och då menar han inte bara den nye bryggmästaren Rickhard Voigt, som tagit över efter sin far, och andra nyckelfigurer utan hela personalen.
2010 gjorde en grupp på 120 personer en resa till Spanien för att förkovra sig och enligt direktören på det femstjärniga hotellet var det den bästa grupp som han hade haft på hotellet.

Kopparbergarn sällar sig till gratulanternas skara och önskar Peter och hans medarbetare fortsatt framgång.

Text och foto: Sture Ekmark

Kommentarerna är avstängda