News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Bröderna Söder vann SM

Bröderna Söder vann SM.

2021-08-20
I början på månaden var det SM-tävlingar för mountainbike i Göteborg.

Bröderna Oskar och Hugo Söder från Kopparbergs Cykelklubb gjorde en enastående insats.

Oskar blev SM mästare i Tempo och 2:a i Cross Country.

Hugo vann sitt Cross Countrylopp och blev 2:a i Tempo. Tyvärr är han för ung för att få en SM titel men prestationen är ju inte sämre för det.

Bröderna har hållit på att cykla sedan de var 4-5 år. Det har hela tiden varit mountainbike som varit intresset. De tränar 3-4 dagar i veckan. Så länge vädret tillåter är det cykeln som gäller. Under vintersäsongen åker de skidor för Grängesberg. Träningen är för det mesta i hemmaterräng men ibland åker de till Hjulsjö där det finns många fina spår.
Deras mountainbikecyklar är specialgjorda för att passa just deras person. Runes Sport i Hällefors beställer hem delar och bygger sedan upp cykeln efter var och ens behov och önskemål. Det blir dyrbara cyklar men Oskar och Hugo har kommit så långt i sin karriär, att de fått sponsorer.
Tre företag i Ljusnarsberg tycker att det är värt att satsa en slant och i utbyte få reklam för sitt företag. Traktortjänst i Ställdalen, Hedlunds Bygg och Fastighetsservice, Risåns Måleri och Runes Sport i Hällefors. De är värda att nämnas eftersom de ger dessa unga och ambitiösa pojkar möjlighet att utvecklas i sin sport.
Nu väntar nya tävlingar, 1 i Järfälla och 2 i Jönköping.

Mamma Veronica har tagit några foton som visar grabbarna i aktion.

Hugo i full fart

Oskar hopp

Hugo spurt

Oskar på prispallen

Att cykla mountainbike är konditionskrävande. Oskar säger att ben och hjärta får ta största påfrestningarna.
Det går fort och det är ju igen tillrättalagd väg som man åker på. Skribenten undrade om de inte blivit rädda någon gång men det hade de aldrig känt.
Under vårt samtalet fick Oskar telefon. Ett trevligt samtal det såg man på hans reaktion.
Personen i telefonen var Roberto Vacchi. Han är före detta tävlingscyklist och numera kommentator på Eurosport. Förutom att gratulera till SM-titeln berättade han att Oskar hade fått ett stipendium från Peters Ungdomsfond på 6000:-. Fonden startades av bröderna Fågelum/Pettersson 2017. Då var det 50 år sedan de vann sitt första VM i lagtempo.

Kopparbergarn gratulerar till utmärkelsen och önskar Oskar och Hugo lycka till i mountainbikespåret.

Kopparbergarn fick också en pratstund med Cykelklubbens nestor Lars-Åke Martinsson

och ordförande Henrik Ögren

Båda berömde Oskar och Hugo för deras insatser. Kanske kan deras framgångar inspirera andra ungdomar att satsa på cykling. Det är tyvärr svårt för de flesta klubbar som har verksamhet som satsar på individuell prestationer att nyrekrytera.
Så lämnar vi Kopparbergs Cykelklubb så de kan hylla Oskar och Hugo för att de gjort en storartad prestation och reklam för klubben.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

 

Kommentarerna är avstängda