News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Bröderna Söder kan konsten att komma fram snabbt i spåret

Bröderna Söder kan konsten att komma fram snabbt i spåret

2023-08-23

Bröderna Söder kan konsten att komma fram snabbt i spåret. Vasaloppet har numera olika evenemang. Förr var det bara första söndagen i mars. Numera finns det SKIDLOPP, dag som natt, CYKELLOPP, LÖPLOPP och kanske något mera.

Specialtillverkad Dalahäst för Vasaloppet. Mörkröd med exklusive text. Färgerna symboliserar de arrangerande klubbarnas färger och delas endast ut till placering 1-3.

Ungdomstävlingen för alla mellan 11 och 16 år. Starten går i Oxberg. Därefter väntar 32 km via Vasaloppskontrollerna Oxberg, Hökberg och Eldris ner mot målet i Mora. I fäders spår för framtids segrar!

Nu har ett par av våra duktiga ungdomar från Ljusnarsberg ännu en gång satt övriga Svenska eliten på plats, nämligen bröderna Söder, det vill säga Oskar och Hugo. Planen följdes till punkt och pricka och de satte verkligen punkt genom att segra. Nu vet andra åkare hur deras ryggar ser ut. Rakryggade grabbar från Ljusnarsberg tävlande för Kopparbergs Cykelklubb! Stort GRATTIS!

Fakta: Oskar Söder, Klass H15-16 Mål 01:03:10. Oskar var med i klungan hela tiden och vann med en halv cykels marginal. Det var ryckig körning i klungan, ibland gick det fort, ibland väldigt sakta. Nu är han på skidgymnasiet i Torsby så Hugo får svara för bägge.

Segerkrans och guldmedaljen.
Hugo Söder, Klass H13-14 Mål 01:02:05. Segermarginalen mer än 2 minuter.
Frågor: Hur många gånger måste man skrika: – UR SPÅR? Hugo svarade: – Ingen. Jag gjorde ett ryck efter 2 km så det var solokörning i 30 km.

Varför är ni så duktiga? Är det många timmars träning varje vecka? Jo, det är cirka 10 timmar i ur och skur. Cykling, löpning, rullskidor och styrketräning. Hur är det med skador? Vi har klarat oss bra från skador, tack och lov.

Veckan före var vi i Italien på Ungdoms EM med fler hundra deltagare. Vi körde bra båda två. Jag var bara 51 sek från pallen på 11.e plats. Oskar hade otur och fick en dålig start men han körde upp sig hela tiden tills han på sista varvet blev påkörd. Vi körde också stafett med andra svenskar. Det var roligt eftersom vi alltid annars bara är själva från vår klubb på alla tävlingar.

Det är en 12-växlad MTB-cykel som är segermaskinen, den tillverkas i Hällefors. Vad kostar en cykel som håller? Från lite till väldigt mycket. Våra ligger i prisklassen 100000 kronor.

Glada segrare vid målet i Mora.


Oskar har precis fått kransen av Kranskullan.


Oskar i klungan en bit efter Hökberg.

”Vara ute och cykla” är något åt det negativa hållet. Men här är det mycket positivt. Om någon säger ”jaså, du är ute och cyklar” så ska man svara ”ja inne är det för trångt”.

Till Vasaloppet
https://www.vasaloppet.se/nyheter/syskonframgangar-i-ungdomscykelvasan-2023/
Klicka fram till 56 minuter och låt det rulla på till 1.30. Då får ni se bägge bröderna och även höra segerintervjuerna. Fantastiskt! Imponerande! 

Foto och text: Bo Kempegård.
Extrafoto: Veronika Söder
FB- sidan heter bara: Kopparbergs cykelklubb https://www.facebook.com/kopparbergsck/

Kommentarerna är avstängda