News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Bro i olika tappningar. Vad kan det bero på?

Bro i olika tappningar. Vad kan det bero på?

2024-05-23


Bro. Det första som kommer upp i huvudet är: De tre bockarna Bruse, en folksaga nedtecknad 1840 i Norge. Det finns fler broar. Bron över Laxtjärnsbäcken när Näcken spelar fiol, var min önskan denna måndagskväll. Träräcket bildar inramningen.


Men så blev det icke. Lite vatten och ingen näck. Puts väck. Bridge över trubbligt vatten. Ja på engelska är ju bridge och bro samma sak, men varför kortspelet kommit att heta bridge är det faktiskt ingen som vet. Men det är mycket trevligt att spela ändå.


Vacker bro med broräcke i sol och skugga.


Letar efter en annan bro. Kommer till en farstukvist, som i norra Sverige även kallas för farstubro. Dags att knacka på hos de som vet och kan mycket om Bridge. En kort beskrivning om kort. ID-kort.? Ingen idé. Behövs ej. Blir insläppt utan legitimation. Nu är det en lek med en kortlek. Lek och lek? Här vill alla vinna men det är inte möjligt. Här finns det ett gediget prisbord. Just denna kväll då klubben slog lite på stort och lottade ut vinster till alla spelare.


Fyra bord med fyra spelare som nu måste vara tysta. Inget snack i kortspel som sagt. Eftersom det var 18 deltagare i dag är två i varje omgång så kallade Blindpar. Men alla får spela lika mycket.


Översiktsbild på deltagarna. Tystnad råder.


Nestorn Bengt Birging säger att han vill ge sig med detta avancerade kortspel. Frågan är om han får det för de övriga i detta sällskap? Troligen inte. De hoppas att han finns på plats i september som vanligt. Då är det 75-årsjubileum. Det finns plats för flera att ansluta sig.


Sekretariatet. Efter avslutat spel har Stina Gottliebsson det ansvarfulla arbetet att se till att resultatlistan blir korrekt. Information finns på Hemsidan: https://bridgedata.se/kopparberg/

Foto och text: Bo Kempegård

Kompletterande text om 75 år årsjubiléet av Stina Gottliebsson följer:

75-åringen spelar vidare

Kopparbergs Bridgeklubb bildades den 1 september 1949 och fyller alltså 75 i år. Någon jubileumsfest är inte planerad, men kanske det kan bli några extra hurra! Och något extra gott till kaffepausen, när höstterminen startar i september.

Intresset var mycket stort i Kopparberg 1949. Det första verksamhetsåret hade klubben 58 medlemmar och ett 40-tal medlemmar samlades runt de gröna borden varje spelkväll. Först i gamla disponentvillan i Kaveltorp, senare på hotell Kopparberg, Drugges Pensionat, kommunala mellanskolan, Laxbrogården, Stora Gården och Folkets hus bl a. Numera är Kopparbergs Församlingshem spellokal.

Redan de första året spelades en hel del tävlingar med andra klubbar. Par från Kopparberg deltog också i Berglagsmästerskapet, distriktsmästerskap och SM. Klubben startade även en egen tävling, Bergslagsträffen, med inbjudna spelare från klubbarna i Ställdalen, Grängesberg, Ludvika, Asea, Smedjebacken, Söderbärke, Bredsjö, Guldsmedshyttan, Nora och Lindesberg.
Sedan en särskild damsektion startats inom klubben blev årsmötena ofta till stora fester med såväl kortspel som supé och dans till levande orkester.
Det var tider det. Tider som vi gärna minns och gärna skulle vilja ha tillbaka. Fast supé med dans till levande orkester låter kanske lite häftigt. Får vi fler spelare till de vanliga spelkvällarna på måndagar räcker det gott. Det har vi sagt i flera år nu och det är vi inte ensamma om. Bridge tycks förvånande nog har blivit ett mindre lockande spel i dessa digitala AI-tider. Många klubbar har försvunnit, medan andra kämpar ivrigt för att locka fler, framför allt yngre, spelare.
Kopparbergs Bridgeklubb har inte gjort så mycket mer, utom att ständigt framhålla att nya spelare är hjärtligt välkomna. Samt internt diskuterat möjligheten att åter starta en nybörjarkurs eller någon informationskväll för intresserade. Sådana tankar finns kvar och förhoppningen är att något sådant ska kunna förverkligas i sommar eller under höstterminen. Finns det kortoxar (eller helt vanliga personer) som skulle vilja vara med och utöka Kopparbergs Bridgeklubbs medlemsantal, så tar de lämpligen kontakt med Stina Gottliebsson, 070 676 09 07 eller Eva Käck, 707 333 32 79.

Kommentarerna är avstängda