News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Bro, bro, brygga

Bro, bro, brygga

2023-02-14

13 feb 2023 Bro-bryggrenovering vid Hjulhuset i Kopparberg


Utsikt från bron där nya vattentuben är lite snötäckt och bro-bryggan syns. Solen strålar och det är ett par plusgrader.


Helt nytt räcke. De stora stöttorna är av ek och håller ett bra tag till. Skall eventuellt rödmålas i sommar.
Informationstavlan som beskriver hur det gick till förr. Konstgången började här.

Thomas Gustafsson tv. och Andreas Arvidsson är bro-”bryggmästare”.


Thomas Gustafsson bänder bort det gamla. – Ta i nu Thomas! Och han tar i så det knakar.

Det nya är impregnerad furu som förhoppningsvis håller länge. Kärnvirke. Denna dimension kallas visst för plank. Bräder är lite tunnare. En bräda är ett stycke sågat trävirke som är tunnare än reglar och plankor och bredare än läkter.


Andreas Arvidsson håller på med långskruvning. Hur många centimeter skruvarna är vet jag icke, men de är långa. Andreas har handskar. Handskar kommer från tyska Handschuhe, ”hand-skor”. Fingervantar/handskar borde man kunna kalla för digitalhandske. Digit kommer från grekiskan och betyder ~ finger. Hade skruvarna varit märkta i tum så hade hantverkaren haft tumvantar. Själva ordet siffra kommer från arabiskans ”sifr” som betyder tomrum. Nu är det nog inte en enda siffra rätt. Bara tomrum.

Vacker detalj där tvärslån är infäst/infräst i stolpen.

Bilden tagen från Ställdalsvägen. Det är gott att två stycken står på knä för undertecknad. Så är det ju inte utan de ligger i för att få jobbet gjort i det fina vädret. Promenadvägen från Hjulhuset ner efter Garhytteån mot Rydbergsdal är väldigt vacker för oss alla. Nu kommer det att bli säkrare för alla som promenerar. Nu kan man stampa takten i fortsättningen.

Foto och text: Bo Kempegård ”

Kommentarerna är avstängda