News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Bollplank för nyföretagare

Bollplank för nyföretagare.

2017-01-03

DSCN2971_650px-1

För snart ett år sedan fick Gunilla Pöchhacker uppdraget att driva NyföretagarCentrum Bergslagen i kommunerna Hällefors, Lindesberg, Ljusnarsberg och Nora. NyföretagarCentrum finns i hela Örebro Län uppdelat på fyra enheter. Näringslivet är den största finasiären av verksamheten.

Förutom att ge stöd vid eventuell start av eget företag kan man förmedla mentorskap. Gunilla efterlyser fler personer som kan tänka sig att bli mentor för en nyföretagare.
Som nyföretagare kan man få tips och ideer. Gunilla håller också starta eget informationsträffar.

Under de här två åren som gått har hon haft kontakt med 292 personer och det har startat 67 nya företag i de fyra kommunerna. Nu senast var Gunilla till Nora för att informera. Det kom 9 personer som hade tankar om ett eget företag. Hon är väl insatt i spörsmål som berör alla företagare såsom skatter, momsredovisning och andra viktiga frågor.
Gunilla är i högsta grad lämplig till jobbet då hon varit småföretagare i mer än 16 år. Då startade hon och en vän ett telemarketingföretag.

På senare tid drev hon ett socialt företag vars uppgift bl.a var att ge personer långt ifrån vanliga arbetsmarknaden sysselsättning.
Gunilla har ett gott samarbete med kommunernas näringslivsutvecklare. Här i Ljusnarsberg är det Mikael Haapala.

DSCN2972_650px-1

Under 2016 och 2017 driver NyföretagarCentrum Bergslagen ett projekt där Ljusnarsbergs kommun är projektägare tillsammans med de övriga kommunerna i norr. Det riktar sig till nyanlända för att de ska få så mycket information som möjligt om hur man driver företag i Sverige. Då besöker Gunilla SFI utbildningar och informerar, samt har ett bra samarbete med Folkhögskolan i Hällefors.

Något som Gunilla ser mycket possitivt är det samarbete som finns mellan företagen i kommunerna. Samarbete är något som hon trycker hårt på när hon pratar med blivande företagare. Att komplettera varandras verksamheter kan vara mycket lönsamt. Ensam är inte alltid stark.

Gunilla vill framhålla den kunniga och intresserade styrelse för NyföretagarCentrum som ger henne inspiration och uppmuntran i hennes arbete. Hon tycker också att mötet med människor som har drömmar om att själva påverka sin framtid är mycket givande och roligt.

Gunilla har många järn i elden. Hon hyr Stora Gården i Kopparberg av kommunen. Där bedriver hon uthyrning av rum. Gunilla inbjuder också dem som vill arrangera konferenser och föreningsmöten. Stora Gården har en speciell plats i hennes hjärta. Det är ett mycket vackert hus med en speciell karaktär.

Arbetet på NyföretagarCentrum är en 40% tjänst. Hon kan arbeta mer än 8 timmar/dag ibland och sedan unna sig lediga timmar andra dagar. Då är det hundarna som får den mesta tiden och hennes odelade uppmärksamhet.

I huset finns 4 stycken hundar av rasen Hovawart och en Kleiner Münsterländer.
Hovawart är en brukshund som passar utmärkt som draghund. Det har i förlängning gjort att Gunilla har en plats i styrelsen för Svenska Draghundssportförbundet. Kleiner Münsterländer är en utmärkt hund för eftersök så Gunilla och hennes hund hör till dem som kallas in när ett djur blir skadat vid en olycka och tagit sig ifrån olycksplatsen.

Gunilla tycker om utmaningar. Det är säkert en förklaring i hennes stora angagemang och intresse för människor och djur. Hon är verkligen förtjänt den Kopparbergsgumma som Kopparbergarn förärade henne under hösten.

Text och foto: Thyra Lundell

Kommentarerna är avstängda