News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Björbo 2024

BJÖRBORESA MED REVY 19 februari 2024


Färgsprakande revy i Björbo.

Så här i rusktider känns det som att man vill komma bort från vardagen en stund. Så tycks en hel del tycka. Som tur var så tycks gamla traditioner koma väl till pass. Vem har glömt alla de resor som PRO gjort till Björbo för att liva upp stämningen. Som tur var hade någon även i år kommit med detta förslag, och i söndags var det dags. Från alla håll kom en stor skara resesugna pensionärer. Precis som flyktingarna från andra världskriget kom till Sverige med de vita bussarna, steg också vi på en vit buss söderifrån. Det roliga var att chauffören inte varit så långt norrut som till Kopparberg förut, så det var ett nöje att guida honom i våra trakter. Ett femtiotal gamla och nya medlemmar hade hörsammat erbjudandet att åka till Björbo för lite buskis. Jag tror inte någon ångrade sig.


Efter nån timme kunde vi se Dalälvens vatten i form av is och kunde svänga in efter Konsumväggen fram till arenan, och där stod han den alltid så trevliga vaktmästaren i sin vanliga mundering, det vill säga de blå hängselbyxorna. Precis som när vi såg honom för tio år sedan. På sin speciella dialekt hälsades vi välkommen och bjöd in oss till kaffe och smörgås som smakade mumma efter färden. Som vanligt i dessa tider då man skall vara uppmärksam var det inte så konstigt att vaktmästaren påkallade lite uppmärksamhet.


Ett rykte sa att någon försökte smuggla in sprit. Och därför måste han göra en kroppsvisitation. Med skratt och hejarop blev vår chaufför ordentligt kollad, men det enda som hittades var en hel ring med Gustafskorv som han vunnit på lotteri. Det hela slutade med att en klockringning talade om att revyn skulle straxt börja och alla skyndade in till sina platser.


Sedan följde en två timmar lång föreställning med som vanligt en massa smäll på fingrarna till de styrande i Björbo och Dala Järna och även en del vanligt folk. Alla kläder och annan rekvisita var egenhändigt tillverkade och var verkligt tjusiga och färgsprakande. Åk gärna dit om Ni vill höra lite Björbomål och roliga historier. När vi åkte hem hade mörkret fallit över nejden, men det kunde inte hindra att ett lotteri prånglades ut. Inte alltför sent kom vi åter till vår trygga hemtrakt och alla försvann i olika riktningar. Sen var dagen slut. Det var en av resorna, men Ni skall veta att det närmar sig en speciell resa. Vad kan det vara kan man undra. Jo resekommittén fyller tio år och om allt går i lås skall den ETTHUNDRADE resan genomföras. Hoppas i alla fall

Text och foto: Leif i Nittkvarn

Kommentarerna är avstängda