News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Bildresa på Varangerhalvön

Bildresa på Varangerhalvön

2015-12-08

Medlemmar i Ställdalens Fotoklubb och Ställdalens Naturstudieklubb gjorde i torsdags en visuell resa på Varangerhalvön i Nordnorge.

IMG_7174_650px-1

Reseledare var Torbjörn Arvidsson, naturfotograf från Kumla.
Torbjörns största intresse är fåglar så det blev många fina bilder på dem som häckar uppe i norr. Men vi fick också se mycket av den speciella natur som finns där.

002_650px-1

Han presenterade sig själv på ett annorlunda sätt.
Så började resan. Det finns två huvudvägar på Varanger. En går österut och en mot norr. Tyvärr finns det ingen förbindelse mellan vägarna eftersom det inre av halvön är en högplatå och därmed lite krångligt att bygga väg.
Färden började österut. Små, nästa helt avfolkade byar passerades. Långa sandstränder såg ut att inbjuda till bad men det är nog ingen badtemperatur för svenska sommarbadare.
En del längre stopp gjordes för att fotografera.

161-650px-1

Fjällabbens eleganta och snabba flykt var en av motiven.
Så småningom nåddes ett av målen med resa, Det var Vardö, en liten f.d. fiskeby. En gång mycket blomstrade men allteftersom fisket avtog försvann också befolkningen. Nu är det utgångspunkten för båtar ut till det mycket rika fågelberget Hornöya.

067_650px-1

Där finns nästan alla arter av sjöfåglar som häckar långt norrut. På klipporna satt tretåig mås tätt och i deras sällskap fanns massor av alkor.

077_650px -1

Men det är lunnefåglarna som fångar ens blick. Deras randiga regnbågsfärgade näbbar lyser upp. De kallas också för fågelbergens clowner. Fåglarnas guano göder klippor så att växtligheten frodades. Rosenroten bildade täta mattor. Längst ut på ö ligger Vardö fyr. Idag är den automatiserad. Den vackert belägna fyrvaktarbostad finns fortfarande kvar.
Åter tillbaka på fastlandet fortsatte resan till Hamningberg. En gång en mycket blomstrande fiskeby numer helt tom. Bara under sommaren befolkas den till viss del. Här slutar vägen så det blir bara att vända tillbaka.

IMG_7135_650px-1

En kaffepaus var inplanerad för att få möjlighet att få ställa frågor till Thomas.

139_650px-1

Från vägens delning går nu resan mot nordost. Vägen är enformigt rak. Stannar man upp möter andra fåglar än dom på fågelberget.

112_650px-1

På en sten står en ljungpipare och bevakar sitt bo.

137_650px-1

Bredstjärtade labb visar upp sin flygskicklighet. Detta är fåglar som man måste närma sig med stor försiktighet och respekt. Det finns många som utsatts för deras vassa klor med blodvite som följd.

174_650px-1

Lappsparvens vackra fjäderdräkt kan avnjutas.

180_650px-1

Trots det kärv klimatet är blomprakten riklig. Fjällsippan lyser vit på det karga underlaget.

178_650px-1

Innan det åter var dags att vända besöks en lanthandel där man fortfarande handlar över disk.
Nu går färden åter mot Kumla med en avstickare till Nordkap.
Det var en mycket nöjd publik som gick hem. Bilderna var vackra och Thomas muntliga skildring av sin resa gjorde att åhörarna kände som dom åkt med.

IMG_7146_650px1

Torbjörn avtackades med ett förkläde från Ställdalens Handtryckeri. Han tyckte att det passade bra eftersom det snart är dags att rulla julköttbullar.

Resebilder: Torbjörn Arvidsson

Text: Thyra Lundell  Foto: Bengt Lundell

Kommentarerna är avstängda