News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Besök i Kjell Janssons trädgård

Besök i Kjell Janssons trädgård

14-08-05
Kjell-Jansson

Ljusnarsbergs trädgårdsförening har fått göra ett besök i Kjell Janssons trädgård. En rundvandring som fick oss att häpna. Hur har Kjell Jansson gjort för att åstadkomma en trädgård så vacker att man tappar andan?

Kjell-Janssons-tradgard1

För runt 35 år sedan var trädgården en 3000 kvadratmeter stor björkbacke med gräsmatta ner mot Ställdalsvägen. Efter hand har Kjell format trädgården så att den har flera rum, gångstigar emellan dem och stora partier med blommor av samma sort. Han har valt att lägga tonvikt på rosor – Bonica och Hansa är favoriter. De är härdiga och vackra. En helt igenom förträfflig kombination. Högväxande blommor som klippstånds och rudbeckia samsas med bergenia, funkior och ormbunkar. Marktäckarna ser till att trycka ner ogräset.

Kjell-Janssons-tradgard-2

Allt ser så genomtänkt ut. Det är det inte, påstår Kjell. Han har aldrig gjort en ritning och planerat och planterat efter den utan helt arbetat på känsla. Han tar en bit i taget och formar trädgården allt efterhand.

tradgard-3

Att hålla en så stor och välskött trädgård igång kräver förstås flera timmars arbete varje dag. För den som har ett stort trädgårdsintresse är det inte timmar av arbete utan timmar av nöje.

tradgard-4

Kjell Jansson kallar sig amatör. Det må så vara. Men en mästare på trädgård är han!

Text och foto: Birgitta Palm Andersson

Kommentarerna är avstängda