News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Bergslagens Godmanförening har möte 8 oktober

Bergslagens God manförening har möte 8:e oktober

Hällefors kommunhus

Foto: Google Maps, Sikforsv 15, Hällefors

Är du frivillig samhällsarbetare, volontär, god man eller liknande? Eller är du kanske intresserad av att bli? Då ska du ta dig iväg till Hällefors Kommunhus onsdagen den 8:e oktober kl. 18.30. Då har nämligen God manföreningen möte. Träffa andra som engagerar sig och passa på att ta reda på mer om hur det är att vara god man!

Mathz Eriksson och Anna-Lena Gudmundsson kommer finnas tillgängliga för att svara på frågor och det bjuds på kaffe och smörgås.
Välkomna önskar styrelsen.

Vad gör en god man?

God man är till för personer som på grund av sitt hälsotillstånd behöver stöd och hjälp med att ta hand om sin ekonomi eller hjälp med rättsliga frågor.  I uppdraget som god man kan det t ex ingå att:

— Bevaka huvudmannens rätt. (Hjälpa till med olika ansökningar t.ex. bostadsbidrag, överklaga myndighetsbeslut.)
— Sörja för huvudmannens person. (T ex besöka huvudmannen månadsvis för att se att personen har ett bra boende och vård.)
— Förvalta huvudmannens egendom. (Betala räkningar, ta hand om pension och bidrag, lämna fickpengar, årsvis lämna in redovisning över ekonomin till överförmyndarnämnden m.m.)

Personer med utvecklingsstörning, psykiska funktionshinder, allvarlig sjukdom eller demens och personer under 18 år som saknar vårdnadshavare är exempel på grupper som ibland kan ha behov av stöd av en god man eller förvaltare.

Vill du bli god man?

Om du är en person som tycker om att hjälpa andra, har du grundförutsättningarna för att bli god man. Man behöver inte någon särskild utbildning för att bli god man. Sunt förnuft, förmåga att hålla ordning på papper och viss livserfarenhet kommer man långt på. En god man har rätt till arvode för den tid han eller hon lägger ner på uppdraget.

Vill du veta mer om vad det innebär att vara god man kan du läsa bland annat på RFS hemsida om godmanskap.

Vill du bli god man i Ljusnarsbergs kommun finns mer information på kommunens hemsida.

 

 

Text: Åsa Rosenberg

Källor: www.rfs.se, www.ljusnarsberg.se

Kommentarerna är avstängda