News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Bergslagens Demensförening på Bångbro Herrgård

Bergslagens Demensförening på Bångbro Herrgård

2023-10-07

 


Ta det piano! Hoppas att det är självspelande. Vad döljer sig innanför dörrarna? Folk sitter därinne. Dags att smyga in.


Nationella Anhörigdagen infaller varje år den 6 oktober. Bergslagens Demensförening ville ordna något skoj och avslappnande för sina medlemmar och speciellt inbjudna. Ordförande Christina Pettersson hälsar alla hjärtligt välkomna.


25 närvarande som snart inmundigar varm mat. De åt och drack gott med god aptit. Efter lunchen underhölls deltagarna med kluriga historier ur Albert Engströms ”Gubbar” tryckt 1924.
I pausen hölls en frågesport och den vanns av Anita Hagerberg, Lindesberg.


Några nyckelpersoner får blommor som ett tack för sitt uppoffrande arbete. Från Vänster: Birgitta Larsson Hults skola Lindesberg, Kicki Falk Nora, i bakgrunden Christina Pettersson Guldsmedshyttan, Christina Axelsson Bångbro och Gudrun Andersson Lindesberg. Samtliga blev förtroendevalda vid det första årsmötet 2016 efter återstartandet av föreningen. En interimsstyrelse fungerade under 2015.

Birgitta Larsson har i flera år tagit på sig ansvaret för lotterier. Hon är en ”fena på” att besöka affärer och olika företagare och lyckats att få dem att skänka vinster. Ett 20- tal vinster fanns att välja på och högsta vinsten var en fototavla över Oviksfjällen av naturfotograf och författare Björn Dahlfors, bosatt i våra trakter. Tavlan hade skänkts av Kicki Falk.

Christina Pettersson berättade vidare att Demensvården i Sverige år 2019 kostade 81,6 miljarder, lika mycket som försvaret, det känner inte många till. Drygt 80 procent betalas av kommunerna, drygt 65 miljoner, främst till äldreboenden och hemtjänst och uppskattningsvis 13,5 miljarder betalas av de anhöriga medan regionerna endast står för mindre än 2 procent. Regionerna står för utredningar och p.g.a. att vi endast har en minnesmottagning i vårt län har vi också en låg utskrivning av s.k. bromsmedicin.
Därefter gavs aktuell information om det arbete föreningen bedriver med bl.a. utbildning, påverkan på kommunerna och hur de olika kommunerna fungerar på demensområdet. Goda exempel är Ljusnarsbergs demensdagvård, Nora kommuns demensteam och Hällefors demensdagvård. Förhoppningen är att Lindesberg ska inspireras att bli bättre på dessa områden.
Alla medlemmar välkomnades till Kristinakyrkan, Lindesberg, den 8 november klockan 13.00, då alla medlemmar får smaka asiatisk mat. För mer information och anmälan, se föreningens program.

Foto och text: Bo Kempegård

Kommentarerna är avstängda