News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Berättelser vid brasan

Berättelser vid brasan

19-10-06

Tänk er ett mysigt rum med en flammande brasa vid ena väggen, en brasa som sprider ljus och värme. Tänk er också fönster med utsikt över sjön och gula vassruggar en oktobereftermiddag. Om ni sedan kan föreställa er, att det kommer förväntansfulla människor som fyller rummets sittplatser vid små bord, småpratar, hälsar och tar kontakt, dricker kaffe med äppelkaka och ser ut att trivas, då kan ni få en aning om vad som försiggick i Stadra kaffestuga i går eftermiddag.

Det skulle bli berättarkväll och rummet fylldes med åhörare. Magnus Wetterholm, konstnärlig ledare vid Stadra Teater, hade samlat fakta och förberett en berättelse om Stadra med omgivningar från 1600-talet och framåt. 

– Så länge vi talar om människor håller vi dem levande, citerade han Milan Kundera och berättade att det hela började i mitten på 1600-talet, när järnet och silvret upptäcktes i närheten. Det var brinnande krig, men järnet forslades på pråmar till Stadra och sedan vidare till Finnå för att bearbetas. Drottning Kristina beordrade ett vägbygge mellan Nora och Hällefors och därmed kunde området utvecklas.

Här blev det ett trevligt avbrott i berättandet med ”Ocke Bö?”, en lek för hela kroppen.

Stadra, som ligger vid Grecken (grycken – sjön med många stenar), blev en tilläggsplats för båtar och hade många ägare under ganska kort tid. Även Emerentia Rockes, mest känd för Rockesholms bruk, ägde och bodde i Stadra och hennes son Salomon byggde gården i liggande timmer.

I slutet på 1700-talet kom en ung student dit, för att undervisa de barn som då bodde där. Om detta har Johan Johansson skrivit i ”Försök till historisk beskrifning öfver Stadra och Finnå bruk” och det visar sig, att studenten en dag skulle bli vår kände psalmdiktare Johan Olof Wallin. I Stadra skapade han sig en diktarhörna, en grotta i närheten av herrgården. Magnus Wetterholm vill nu göra denna plats offentlig. Visning kommer att ske 15 oktober 17:30 och det är fri entré.

Idag ägs Stadra Herrgård av Carl Jan Granqvist tillsammans med Magnus och hans syskon och Magnus dröm om att skapa en teater långt från stadens larm och vimmel har blivit verklighet.

Tillsammans med berättelserna fick åhörarna också se tavlor med gamla bilder på både båtar och människor. Till och med en ångbåt gick på Greckens vågor.

Det blev en givande kväll och det finns chans att vara med och lyssna, för berättandet är inte slut med denna kväll. Idag och även nästa lördag och söndag berättar Magnus om Stadras historia. 

Text: Inger Aftonljus
Foto: Björn öringbäck

Kommentarerna är avstängda