News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Äventyr vid Löa Hytta

Äventyr vid Löa Hytta

18-07-07
Är du rädd för spöken? Eller kanske spökkatter? Nåja, sådana tror du väl inte på? Men vid Löa Hytta kan det hända.

Liksom förra året genomför Löa Hembygdsförenings teatersektion sin teatervandring vid hyttan efter manus av Helena Brusell, för att berätta om den tid då hyttan var igång och om människorna som bodde och arbetade där.

DSC00446

Barnen visar hur man lekte och man har tillverkat gamla leksaker efter förebilder, så att den som vill kan få pröva.

Delvis är det samma personer, som medverkar, delvis har nya tillkommit. Luffaren Fargo fanns med förra året med sin lilla mus och Anna berättade då, hur hon mist sin hand, genom att röra det varma järnet. I år kan man även höra hennes katt jama. Spöket kan vara lite skrämmande för de allra minsta, men det är också spännande.

DSC00471

Nytt för i år är en kolarkoja, som är uppbyggd på området. Mira-Maja, som bor där, berättade att hon åker från Örebro varje dag, för att vara med i spelet. Hon är förvånad över, att det finns så mycket skaparkraft i bygden omkring och sa, att det är nys att det finns så mycket mer i stan att se och göra. Hon tycker att spelet är väl värt resan och trivs att vara med.

Spelet är riktat till barn och skådespelarna berättade, att det kan vara svårt ibland, att få historien intressant för flera åldrar. Små barn och pensionärer samtidigt i grupperna gör, att de får improvisera, för att få med sig publiken. Men det är duktiga skådespelare och bara deras klädsel och den gamla hyttmiljön gör, att det känns lite spännande.

Vandringen har flera stationer och vid varje stopp kommer man lite närmare lösningen på den stora hemligheten. I år är det något mycket värdefullt, som finns på hyttområdet. För att lösa gåtan om hemligheten, får man tips och ledtrådar under vägen och samtidigt får man vid varje station veta lite mer om hur järnet tillverkades.  Ledtrådarna kallas krumelutter enligt Mira-Maja, som ger den första.

DSC00491

Flera figurer dyker upp under vandringens gång för att ge tips och hjälpa besökarna till rätta. Här är hyttdrängen.

Under en paus med korv med bröd fick Kopparbergarn en liten språkstund med Ingrid Wieselgren, som är marknadsansvarig för spelet. Hon berättade, att de kommer att utöka spelet varje år med en ny sak, för att behålla spänningen.

– I år är det kolarkojan, säger hon och den kommer att kompletteras, för den stationen blev inte riktigt färdig. Kanske kommer den att kompletteras med en mila bredvid, så att man kan se hur den är uppbyggd. Vad som mera tillkommer får väl tiden utvisa.

Det har varit stora investeringar med brobyggen och trappor, så att besökarna lättare ska ta sig fram mellan byggnaderna och Ingrid hoppas, att det ska öka besöken och därmed också intäkterna.

– Det är i alla fall vad vi räknar med, säger hon.

Förutom korv med bröd, kan man köpa pannkaka och fika, drycker m.m. i kiosken och det finns också lite andra saker till försäljning. I Malmbåset har man dessutom inrättat ett pysselrum för de som gillar att pyssla.

Här nedan kan du se några bilder från spelet.

DSC00452

En karta är en viktig förutsättning för att lösa gåtan.

DSC00486

Mira-Maja är en glad figur.

DSC00502

Fargo sover gärna vid värmen från järnet, men vaknar till liv, så fort besökarna kommer.

DSC00511

Smeden sjunger en visa som handlar om Löa.

DSC00515

I kistan finns något hemskt, som tillhör spöket.

Text: Inger Aftonljus
Foto: Björn Öringbäck

Hyttans Hemligheter började igår 6 juli och håller på till 5 augusti.
Föreställningarna (ca. 60 min) går var 20:e minut mellan kl 11 och 15 alla dagar utom måndagar.

Kommentarerna är avstängda