News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Äventyr vid Löa Hytta (äldre version)

Äventyr vid Löa Hytta

18-07-06
Är du rädd för spöken? Eller kanske spökkatter? Nåja, sådana tror du väl inte på?

DSC00446

När du kommer till Löa Hytta den närmaste tiden, träffar du kanske på familjer, som låter sina barn leka på gammaldags vis med gammaldags leksaker. Är du liten kan du vara med i Bro, bro, breja, gå på styltor eller snurra med brokiga jojor.

Men var vaksam! Rätt som det är kan spöket komma.

DSC00452

Ut ur en port kommer en gammal gumma och lockar in dig i sitt hus. Hon heter Anna och hon letar lite efter sin katt Truls. Du ser den nog inte, men är du en lyckans figur, kan du höra den.

Inne i mörkret förändras gumman, men bli inte rädd! Några har faktiskt blivit rädda för henne. Du får en karta av henne och kan börja söka efter Truls eller varför inte skatten. Det är en värdefull skatt må du tro, som finns där någonstans i hyttområdet.

DSC00471

Följ bara stigen på kartan. Du får sällskap en bit, och så kommer du till en koja i skogen. Det står Mira Maja över dörren, men var är hon?

DSC00486

Plötsligt dyker hon upp. Mira Maja berättar för dig hur man gjorde kol förr i tiden och visar hur hon bor i sin kolarkoja. Hon visar också hur man gör krumelutter och sådana har du nytta av, om du ska finna skatten. Det finns krumelutter lite varstans dit du kommer efter vägen, som kartan visar.

DSC00491

Vid rostugnen står hyttdrängen och visar dig en hemlis. Avslöja den inte för någon annan!

DSC00502

Så går du säkert vidare. Det finns röda vägvisare och om du följer dem, kommer du till den plats där det varma järnet kommer fram ur masugnen. Där sover någon och han vaknar när du kommer dit. Luffaren heter Fargo och berättar hur man kunde börja tillverka alla möjliga saker av järnet man fick fram ur berget. Fargo är en snäll man, som har en liten råtta som sällskap.

Men du vill vidare, för att hitta krumelutter. Följ stigen igen, så kommer du till smeden.

DSC00511

Smeden är en livad filur, som slår med sin hammare på städet och sjunger en sång för dig. Du får gärna sjunga med och så tycker han, att du ska klättra in i en öppning i väggen på huset bredvid.

DSC00515

Det gör du om du är vig, men du kan också gå in genom dörren på andra sidan och väl inne finns en stor kista med något otäckt i. Jag kan berätta, att det hör till spöket. Mer säger jag inte.

Men du blir inte rädd. Du traskar vidare till nästa hus på kartan och då får du veta, hur du ska klura ut, hur du ska hitta skatten, det värdefulla. Många har letat och äventyrat sina liv, för att hitta en så dyrbar skatt. Många tävlar om att hitta så mycket som möjligt av det dyrbara, för att vinna. Hittar du något av skatten månntro? Du får väl se.

På hyttområdet kan du också köpa både pannkaka och korv och fika i kaféet och du kan pyssla i Malmbåset, om du tycker om att pyssla. Dagen blir precis så rolig, som du gör den till. Det beror helt på dig själv. Lycka till!

Text: Inger Aftonljus
Foto: Björn Öringbäck

Hyttans Hemligheter började igår 6 juli och håller på till 5 augusti.
Föreställningarna (ca. 60 min) går var 20:e minut mellan kl 11 och 15 alla dagar utom måndagar.

Kommentarerna är avstängda